SNP: Spajić nastavio praksu donošenja krupnih i strateških odluka bez konsultacija sa Parlamentnom
SNP

"Odluka o formiranju "Crna Gora Radi" ishitrena"

SNP: Spajić nastavio praksu donošenja krupnih i strateških odluka bez konsultacija sa Parlamentnom

Vlada Crne Gore je na prečac odlučila da osnuje novu državnu kompaniju „Montenegro Works“, netransparentno i bez jasne vizije, uređenja i zadataka kompanije. Na predlog ministra Milojka Spajića, kompanija treba da se bavi praćenjem, analizom i stručnom podrškom u upravljanju privrednim društvima u većinskom vlasništvu države-saopšili su iz SNP-a.

Iz SNP poručuju da i ako oni smatraju da je potrebno efikasno kontrolisati poslovanje državnih preduzeća, formiranje ovakve kompanije bez parlamentarne rasprave i bez detaljnog sagledavanja riješenja, u najmanju ruku je ishitreno i otvara mnoga pitanja.

˝Prvenstveno, logično je i očekivano bilo da se nakon smjene DPS-a pojača nadzor nad državnim firmama i njihovim poslovanjem. Transparentna kontrola rada Upravnih odbora i izvršnog menadžmenta izborom nezavisnih članova odbora za reviziju, izvršavanjem preporuka eksternih revizija i Državne revizorske institucije su osnovni koraci. Umjesto njih, pokušava se da se upravljanje sa oko 40 državnih kompanija centralizuje u holding kompaniju kojom bi upravljalo Ministarstvo finansija i samo nekolicina ljudi. Takođe, da li je opravdano izdvajanje sredstava iz Budžeta u iznosu od pola miliona eura kao osnivački kapital društva?˝ poručili su iz SNP-a i nadovezali se

˝Zašto nije pojašnjeno kako će se ostvarivati prihodi te kompanije, budući da će se isključivo baviti savjetovanjem državnih firmi. Da li će se finansiranje troškova rada te kompanije oslanjati na državni budžet? Smatramo i da je bilo potrebno čuti i uvažiti mišljenje domaće, ali i strane stručne javnosti o ovakvom modelu upravljanja državnim firmama. Elementarna obaveza ministra Spajića je bila da se javnosti, ali i Parlamentu daju na uvid Statut i ostala osnivačka akta kompanije, kao i da se predstave kandidati koji će činiti Izvršni menadžment kompanije. Ipak, čini se da su mnoge bitne informacije izostale za članove Vlade, sudeći po objavljenom mišljenju ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića. Zbog čega ministar Spajić nastavlja praksu donošenja i saopštavanja krupnih i strateški važnih odluka za državu bez konsultacija sa Parlamentom?˝

SNP poručuje da su oni svjedoci da se u višedecenijskoj vladavini DPS-a državnim firmama upravljalo veoma loše, uz netransparentno trošenje novca, zalaganje i prodaju državne imovine, kao i korupciju.

Da sve ovo nije najčešće nije naišlo na očekivanu reakciju nadležnih organa i Tužilaštva sigurni su u SNP-u ali i da je izostala odgovornost menadžmenta za loše rezultate, kao i adekvatno izvještavanje institucija koje su bile zadužene za kontrolu rada državnih firmi vjeruju i da je to vrijeme prošlosti, ali vjeruju i da se napredak može ostvariti bez centralizovanja upravljanja svim državnim kompanijama.

˝Ministre Spajiću, dužni ste nama iz SNP-a ali i ostatku crnogorske javnosti da obrazložite ovu Vašu odluku, dokumentujete strategiju budućeg rada DOO „Montenegro Works“, u kojoj će biti navedeni očekivani direktni i indirektni efekti koje će poslovanje kompanije imati na budžet, kao i na ukupnu crnogorsku ekonomiju, a na osnovu kojih ste donijeli odluku o osnivanju same kompanije i prenošenje tako važnih nadležnosti na nju. SNP kao dio parlamentarne većine koja je dala podršku Vladi, takođe očekuje od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i nadležnog ministra Milojka Spajića da konačno, osim trošenja budžetskih sredstava, dijeljenja bonova građanima, populističkih izjava i najava investicija u blockchain tehnologije i kripto valute, iznese i neke konkretne i konstruktivne predloge za razvoj realne ekonomije, privatnog biznisa i preduzetništva. Borili smo se da ne bude sva moć grupisana u jednom čovjeku ili par njih, već za odgovornost i kontrolu institucija države kojih ima, samo ih treba mijenjati i unapređivati. Mnogi privatni biznisi su teško pogođeni krizom izazvanom Covid-19 virusom, a bez oporavka i jačanja realnog sektora, nema ni oporavka i jačanja ekonomije.˝ zaključili su članovi SNP-a u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.