Filmski festival u Novom manifestacija od izuzetnog značaja za Crnu Goru

Ministarstvo o finansiranju

Filmski festival u Novom manifestacija od izuzetnog značaja za Crnu Goru

Odluka ministarke Vesne Bratić da finansira „34. Filmski festival“ u Herceg Novom potvrđuje opredijeljenost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da podstiče i pomaže kontinuitet projekata od posebnog značaja za ostvarivanje javnog interesa u kulturi Crne Gore, saopšteno je iz tog resora.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kao sufinansijer manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu koje zastupa, ministarka, prof. dr Vesna Bratić i „JUK Herceg Fest“ izvršni producent „Filmskog festivala Herceg Novi“, koju zastupa direktorica Gordana Krcunović, 30. jula zaključili su ugovor o organizovanju i sufinansiranju „34. Filmskog festivala“ u Herceg Novom u iznosu od  64.311,00 eura, što je 60% od ukupnog budžeta usvojenog na osmoj sjednici Savjeta „34. filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro-Film Festival“, koji iznosi 107.185,00 i uplatilo ugovorena sredstva. 

Podsjećaju da u sporazumu o organizaciji „Filmskog festivala Herceg Novi“, potpisanog između Opštine Herceg Novi i tadašnjeg Ministarstva kulture iz 2017. godine stoji da će se festival finansirati iz sredstava potpisnika sporazuma i iz drugih izvora, a da su potpisnici saglasni da se sredstva za finansiranje festivala obezbijede iz Ministarstva kulture 60% i opštine Herceg Novi 40%

"Dakle, bez obzira na činjenicu što se sufinansiranje projekta vrši na osnovu javnog konkursa  koji objavljuje Ministarstvo, sredstvima iz budžeta Crne Gore, najviše do 50% iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju, MPNKS cijeni „Filmski festival“ kao manifestaciju od izuzetnog značaja za Crnu Goru, te je istu finansijski podržalo u iznosu većem od 50% ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.
Na ovaj način, odluka ministarke Vesne Bratić potvrđuje opredijeljenost MPNKS, da podstiče i pomaže razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, ali i njen pozitivan stav kada je u pitanju finansijska podrška, kao i očuvanje kontinuiteta projekata od posebnog značaja za ostvarivanje javnog interesa u kulturi Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Samo na ovaj način mogu se, poručuju,  poštovati zakonom propisana načela na kojima se razvija i ostvaruje kultura i štiti javni interes u kulturi.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.