Joanikije: Na Vučijem dolu se nijesmo dijelili, kao što to danas činimo
Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Joanikije: Na Vučijem dolu se nijesmo dijelili, kao što to danas činimo

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom juče, 29. jula, na praznik Sveštenomučenika Atinogena i dan znamenite bitke na Vučjem dolu, Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Po pročitanoj jevanđeljskoj perikopi,Joanikije je besjedio o Svetom sveštenomučeniku Atinogenu koji je naše pretke zaštitio i dao im pobjedu na Vučjem dolu.

Govoreći o datumu slavne Vučedolske bitke, vladika je kazao da se ona po starom kalendaru dogodila na praznik Sv. Atinogena te da se Crkva drži starog kalendara i onoga što je najvažnije “koji se svetac proslavljao toga dana i koji nam je svetac bio na pomoći”.

“Sveti sveštenomučenik Atinogen je ukrijepio naše pretke, našega kralja, tadašnjega mladoga kneza Nikolu i njegove vojvode, junake, te su zahvaljujući Božjoj milosti, ali i svojoj hrabrosti i umijeću, i slozi, dobili tu veoma značajnu bitku nad nadmoćnijom turskom vojskom na Vučjem dolu”, podsjetio je vladika Joanikije. Napomenuo je da je to bila jedina velika bitka kojom je lično na terenu komandovao kralj Nikola.

Ocijenio je da je Vučedolska bitka imala ogromni značaj i da su poslije nje uslijedile druge bitke i pobjede i da se tako širila Crna Gora. Naglasio je da je Gospod dao blagoslov i pobjedu precima jer su bili složni i svi disali istim duhom.

“Na Vučjem dolu su zajedno Crnogorci i Hercegovci odnijeli tu veliku pobjedu. Nijesu se dijelili na jedne i druge, nijesu dijelili svoje pretke, kao što mi danas to činimo. Nijesu dijelili svoj jezik,  govorili su jedinim istim jezikom. Nijesu dijelili svoju vjeru i svoju otadžbinu jer su imali želju kao što je mala Crna Gora bila slobodna da se oslobodi cijelo Srpstvo. To je bila misao vodilja kralja Nikole i svih naših predaka. Veliki datum i velika pobjeda”, besjedio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski i pojasnio da je kralj Nikola krenuo u ovaj pohod za oslobođenje Hercegovine kao nosilac te velike ideje i pobožni vladar.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.