Uručena zastava paraolimpijcima, Đukanović: Svim srcem ćemo navijati za vas i radovati se vašim rezultatima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju paraolimpijske reprezentacije Crne Gore povodom ispraćaja na Paraolimpijske igre u Tokiju i uručio crnogorsku zastavu atletičarki Marijani Goranović i stonoteniseru Filipu Radoviću koju će nositi na svečanoj ceremoniji otvaranja igara.

Današnjem ispraćaju prisustvovali su reprezentativci: Filip Radović, Marijana Goranović, Miloš Spaić, Ilija Tadić, Luka Bakić, kao i predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić i članovi delegacije Miloš Ranitović, Veljko Čegar, Emil Ličina i Mijat Vojvodić.

Foto34

Đukanović je izrazio posebnu čast i zadovoljstvo prilikom da Marijani Goranović i Filipu Radoviću uruči zastavu Crne Gore.

Istakao je i da je siguran da će se svi podjednako za nju boriti, dajući svoj maksimum.

Foto24

Đukanović je u pozdravnoj riječi istakao i da je Paraolimpijski komitet Crne Gore,  od svog osnivanja 2007. u potpunosti opravdao svoju ulogu pa tako danas praktikuje 11 sportova od 28 iz programa Paraolimpijskih igara.

"Potvrda kvaliteta vašeg rada stigla je još 2009. kroz punopravno članstvo u Međunarodnom paraolimpijskom komitetu i Evropskom paraolimpijskom komitetu. Ovo je prilika i da se prisjetimo sportista koji su predstavljali Crnu Goru na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008 poput Dušana Dragovića, Marijane Goranović u Londonu 2012, ponovo Marijane i Ilije Tadića u Rio de Žaneiru 2016. godine, kao i učešća naših predstavnika na nizu Evropskih i svjetskih prvenstava koje su obilježili svojim postignućima.

Prvo značajno odličje u istoriji paraolimpizma donio je tada sa 15. godina stonoteniser Filip Radović, osvojivši bronzanu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu 2015. u Danskoj. Filip je isti rezultat ponovio 2017. u Laškom, dok je 2019. u Helsingborgu osvojio srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i predvodio reprezentaciju do prve ekipne bronzane medalje u sastavu sa Dejanom Bašanovićem i Lukom Bakićem.

Istoriju crnogorskog paraolimpizma ispisali su i atletičari Radmilo Baranin i Marijana Goranović na Evropskom seniorskom prvenstvu u Italiji 2016., kada je Baranin postao šampion Evrope u bacanju koplja, i bio drugi u bacanju kugle, dok se Marijana Goranović okitila titulom vicešampionke Evrope u bacanju kugle. Marijana je isti rezultat ponovila i na Evropskom seniorskom prvenstvu u Berlinu.

Crna Gora i Paraolimpijski komitet se ponose sa svjetskim pojedinačnim šampionom u šahu za osobe sa smetnjama vida, Predragom Nikačom koji je osvojio prvo mjesto u italijanskom Kaljariju 2019", naveo je Đukanović.

Foto14

On je istakao da se pored pomenutih, Crna Gora diči i svim drugim ostvarenim odličjima i rezultatima kako u pojedinačnim, tako i u ekipnim takmičenjima.

"Ostvarena postignuća nas ujedno i obavezuju da kao društvo ubuduće damo još snažniji podsticaj vašim sportskim i ljudskim pregnućima.Posebno me raduje činjenica da na četvrtoj olimpijadi na kojoj učestvuje Crna Gora imamo do sada najviše sportista koji su se svojim trudom i umijećem izborili da predstavljaju našu državu na ovom najprestižnijem takmičenju.

Uvjeren sam da ćete svojim primjerom dati snažan podsticaj paraolimpijskoj zajednici u Crnoj Gori da i u budućem periodu nastavi kontinuitet prisustva na najvećim međunarodnim sportskim manifestacijama.

S ponosom ćemo pratiti vaše učešće na Olimpijskim igrama, svim srcem navijati za vas i radovati se vašim rezultatima", poručio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.