Japanci uzgojili pirinač otporan na sušu
Kinandang Patong

Kinandang Patong karakteriše korijenje koje raste pravo u dubinu tražeći vodu

Japanci uzgojili pirinač otporan na sušu

Japanski biotehnolozi navode da su uzgojili pirinač sa dubljim korjenom koji može da izdrži suše koje ''kose'' tradicionalne sadnice pirinča

To je još jedno značajno dostignuće u oblasti sadnje žitarica, u svjetlu pokušaja da se nahrani rastuća svjetska populacija u vrijeme pogoršanja klimatskih uslova, prenosi agencija Frans pres.

Tim naučnika Nacionalnog instituta za agrobiološke nauke u Cukubi navodi da je otkrio poseban gen u sjemenu pirinča uzgajanog u suvim visoravnima Filipina. Sjeme nazvano Kinandang Patong karakteriše korijenje koje raste pravo u dubinu, tražeći vodu, za razliku od plitkih korijenskih sistema koji rastu šireći se u stranu na navodnjavanim poljima.

Gen DR01 ubačen je u tradicionalno sjeme pirinča IR64, pa su te sadnice, zajedno sa onima koje ne sadrže gen, zasijane na plantažama na visoravnima širom Azije i posmatran je njihov razvoj u uslovima bez suše, s umjerenom sušom i velikom sušom.

Umjerena suša smanjila je prinos od pirinča IR64 na svega 42 odsto u odnosu na uslove bez suše. Velika suša uništila je usjeve u potpunosti. Međutim, na pirinač sa genom DR01 umjerena suša gotovo da nije uopšte uticala, dok je, u uslovima velike suše, prinos smanjen za oko 30 odsto.

Prema procjeni Ujedinjenih nacija (UN), svjetska populacija će dostići 9,6 milijardi sredinom ovog vijeka, u poređenju sa sadašnjih 7,2 milijarde, a do 2100. ta cifra mogla bi da poraste do 10,9 milijardi.

Da bi se nahranio sve veći broj stanovnika u vrijeme sve ozbiljnijih suša i poplava biće potrebna kampanja protiv bacanja hrane, za pametnije iskorišćavanje zemlje, vode, đubriva i pesticida, kao i za inovacije u poljoprivredi u cilju razvoja sjemena žitarica otpornih na klimatske promjene, navode Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i francuski Nacionalni institut za istraživanja u poljoprivredi (INRA).

Izvor: Nezavisne novine