Foto: Opština BP

Polaganjem vijenaca obilježen 13. jul Dan državnosti u Bijelom Polju

"Trinaestom julu slava, a nama težnja, da očuvamo slobodu kao san naših predaka i zavjet budućim generacijama"

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predsjednica Skupštine opštine Nemša Omerhodžić i potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović, položili su danas vijenac na Spomenik palim borcima u Bijelom Polju povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore.

Cvijeće na Spomenik palim borcima bjelopoljskog sreza, položile su i delegacije boračkih organizacija: UBNOR-a i antifašista, OBNOR-a, organizacije boraca NOR-a  iz Beograda - Opština Savski venac, Pirota, Knjaževca, Bele Palanke i Prijepolja.

Počast narodnim herojima odale su i delegacije političkih partija: Demokratske partija socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije, Demokrata i Ujedinjene reformske akcije – URA.

Čestitajući građanima Dan državnosti, predsjednik Opštine, Petar Smolović, kazao je da je 13. Jul - dan crnogorske slavopojne simbolike.

“Na Berlinskom kongresu 13. jula Crna Gora je dobila nezavisnost i znatno teritorijalno proširenje. Uz učešće šest svjetskih sila, Osmanskog carstva i četiri balkanske zemlje, naša država je dobila status nezavisnosti, respektovano je njeno učešće u oslobodilačkim ratovima” - kazao je Smolović.

viberimage20210713114831960

Smolović, Foto: Opština BP

Dan antifašističke borbe, 13.jul 1941. godine, datum je, kako je naglasio, kojeg se sjećamo sa pijetetom, jer je ustanička Crna Gora, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije počela antifašističku borbu,  prva u porobljenoj Evropi. On je podsjetio i na stradanja boraca iz naše opštine.

“Opština Bijelo Polje tokom NOB-a, od 1941. do 1945. godine, izgubila je 829 boraca i 172 žrtve fašističkog terora. Partizansku spomenicu dobila su 144 borca, a  zvanje narodnog heroja njih šest” - kazao je predsjednik bjelopoljske Opštine.

Smolović je kazao i da su ideološki temelji antifašističke borbe i njene tekovine bile i da će biti dostojne poštovanja generacijski, jer je čovjek, njegova sloboda i egzistencija, u prvom planu svakog oblika društvenog ustrojstva, i politička srž građanskog demokratskog uređenja.

“Crna Gora je istinskom voljom građana odabrala svoj političko-ideološki put na fonu poštovanja građanskih prava, prevashodno nacionalne, vjerske i multikulturalne tolerancije. U spoljopolitičkoj orjentaciji izabrali smo evropske vrijednosti, a razvijeni društveno politički sistemi Evrope su nas prihvatili ravnopravno, podstičući naš razvoj i progres”, podvukao je Smolović uz poruku: “Trinaestom julu slava, a nama težnja, da očuvamo slobodu kao san naših predaka i zavjet budućim generacijama. Da je vječna Crna Gora” – zaključio je predsjednik Opštine.

13. jul najvažniji je datum u crnogorskoj istoriji kada je Crna Gora 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i kada je 1941. godine počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.