Bečić: Zločinci nemaju nacionalnost ni vjeru, ni “Bog ni Allah” nisu uz njih

Obratio se video porukom

Bečić: Zločinci nemaju nacionalnost ni vjeru, ni “Bog ni Allah” nisu uz njih

Predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić obratio se prisutnima na Komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari u čast žrtva Srebrenice video porukom.

Bečić je kazao kako uspomena na braću, očeve i sinove Srebrenice obavezuje da više nikada ne preispitujemo mir. Istakao je kako zločinci nemaju nacionalnost ni vjeru te da ni “Bog ni Allah” nisu uz njih.

On je napomenuo kako Crna Gora 13. jula ne obilježava samo Dan državnosti, već 80 godina od 13-julskog ustanka koji je postao simbol borbe protiv fašizma.

"13. jul, kao naša druga riječ za borbu protiv zla u ljudima, je sjećanje i na sve genocide i zločine počinjene na svim prostorima i u svim vremenima. Zato nakon 26 godina, od ovog, za sve mučnog i tragičnog događaja, želim da vam ovog puta kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i sin, brat, rođak, komšija i uvijek kao čovjek uputim izraze dubokog saosjećanja u bolu i patnji, koja svima nama mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost", kazao je Bečić.

Predsjednik Parlamenta je istakao da se moramo suočiti sa mračnom prošlošću. Podsjetio je da je Crna Gora usvajanjem Rezolucije osudila sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije

 "U okviru tog procesa, Crna Gora kroz Rezoluciju o genocidu u Srebrenici najoštrije je osudila genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju. Osudili smo i pokušaj prepisivanje odgovornosti ili krivice bošnjačkom, hrvatskom, srpskom ili bilo kojem drugom narodu, za genocid i zločine. Jer odgovornost za zločine može biti isključivo individualna. Nijedan narod ne može biit označen kao genocidan ili zločinački. U ime bilo kog časnog čovjeka, pripadnika ovog ili onog naroda ili ove ili one vjeroispovijesti, niko nije učinio prekršaj, a ne zločin. Zločinci nemaju nacionalnost ni vjeru. Ni Bog ni Allah nije s njima. Nemaju čovjeka u sebi, oni su ljušture ispunjene zlom”, kazao je Bečić.

Bečić je uputio i  molbu:

"Svima onima koji brane ovaj ili onaj narod od Crne Gore da prestanu sa štetnim manipulacijama, jer takvim postupanjima određenom pojedinci kojem je ustanovljena krivica kao individualna odgovornost grade štit od određene nacije i vjere, te kompromituju tu naciju ili vjeru".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.