EU: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, pomirenje se jedino može graditi na pravdi
Memorijalni centar u Srebrenici

Zajedničko saopštenje Borela i Varheljija

EU: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, pomirenje se jedino može graditi na pravdi

Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, Evropska unija podsjeća na zajedničku dužnost sjećanja i ukazuje da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida.

U zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU-a Žozepa Borela i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija podsjeća se na žrtve, izražava saučešće porodicama, ali ukazuje i na “vlastitu odgovornost Evrope što nije bila u stanju spriječiti genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope”, prenosi Tanjug.

“Srebrenica nas bolno podsjeća na potrebu da se čvrsto i odlučno založimo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje podupiru našu Uniju. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i namjerno ubijani. Ovo je neophodan korak za rad na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana”, piše u zajedničkom saopštenju.

Borel i Varhelji naglašavaju da međunarodni sudovi i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama moraju i dalje raditi na dostizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina te dodaju da se mir može graditi samo na pravdi.

Suočavanje s korijenima mržnje

“Politički lideri Zapadnog Balkana moraju svojim primjerima priznati šta se dogodilo, odajući počast žrtvama i istinski promovirajući pomirenje suočavanjem s korijenima mržnje koja je dovela do genocida. U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi”, poručuje se u saopštenju.

U Srebrenici će 11. jula biti obilježena 26. godišnjica od počinjenja genocida, u kojem su vojska i policija bosanskih Srba ubili više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U nedjelju će biti pokopani posmrtni ostaci još 19 žrtava koji su u proteklim godinama pronađeni u nekima od masovnih grobnica.

Na mezariju u krugu Memorijalnog centra u Potočarima do sada su pokopani posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava tog najvećeg ratnog zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.