Za autoput do sada izdvojeno preko 700 miliona eura
Vlada Crne Gore

Stepen završenosti radova iznosi 95 odsto

Za autoput do sada izdvojeno preko 700 miliona eura

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o statusu realizacije projekta autoputa Bar - Boljare.

U Informaciji je navedeno da je ukupan stepen završenosti radova na izgradnji autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi oko 95%.

"Izvođač je završio sve radove na rasponskim konstrukcijama na mostovima. U toku su radovi na izradi preostalih prelaznih ploča, zaštitnih ograda i dilatacionih spojnica. Završen je proboj i izrada sekundarne obloge na svih 16 tunela. Ključne aktivnosti koje se trenutno realizuju u tunelima su radovi na ugradnji elektro-mašinske opreme i instalacija, kao i izgradnja kolovozne konstrukcije", kazali su iz Vlade.

Kada je  riječ o otvorenoj trasi, poručuju da je izvedeno ukupno oko 85% radova (iskopi, nasipi, zidovi od armirane zemlje i armirano-betonski zidovi, zaštita kosina i kolovozna konstrukcija). Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi (iskopi i nasipi) je oko 99%.

"Zidovi od armirane zemlje, kao posebna vrsta potpornih konstrukcija, završeni su u cjelosti. Na Projektu je, u skladu sa Izvještajem Izvođača, u toku maja 2021. g, bilo angažovano 1131 radnik. Od ovog broja je 390 radnika iz Kine, 100 crnogorskih državljana i iz zemalja okruženja koji rade za kinesku kompaniju, a 641 radnik je angažovan od strane podizvođača. U informaciji se, pored ostalog, navodi da je, u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji, Izvođaču na dan 09. 06. 2021. godine ukupno isplaćeno 701.530.394,32 eura.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima.

"Projekat ekološke rekonstrukcije TE je višegodišnji projekat, koji u krajnjem treba da obezbijedi punu usaglašenost emisija štetnih čestica iz elektrane sa evropskim propisima. Uporedo sa ovim projektom u prethodnom periodu pokrenute su aktivnosti, u saradnji sa EPCG i Opštinom Pljevlja, u cilju pronalaženja rješenja za što efikasnije rješavanje problema zagađenja Pljevalja kroz realizacuju projekta toplifikacije Pljevalja. U tom smislu, kroz realizaciju projekta rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja predviđene su određene aktivnosti kako bi se sama TE Pljevlja iskoristila kao toplotni izvor za grijanje grada Pljevalja", dodaje se u saopštenju Vlade.

Glavni nosioci realizacije ovog projekta su EPCG, Opština Pljevlja i Uprave javnih radova.

"Osnovni cilj projekta rekonstrukcije TE Pljevlja je prilagođavanje rada postrojenja TE zahtjevima zaštite životne sredine, propisanim Zakonom o industrijskim emisijama, radi dobijanja integrisane dozvole za rad. Informacija sadrži opis projekta, dinamiku realizacije sa pregledom glavnih aktivnosti u toku pripreme i realizacije projekta, kao i otvorena pitanja i dinamički plan koji omogućava da krajnji rok završetka poslova bude isti kao u Ugovoru", zaključuje se u saopštenju Vlade. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.