Sud: Otac odbijao da preda djecu majci mjesecima,  ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo
ilustracija

Sud: Otac odbijao da preda djecu majci mjesecima, ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo

Nakon što je slučaj hapšenja samohranog oca dvoje djece i potresnih snimaka na kojima se vidi da se djecea, suprotno njihovoj volji, predaju majci Osnovni sud u Podgorici je saopštio da je otac duži vremenski period odbijao da preda djecu majci.

U toku je, kako su saopštili,  postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece. Po rješenju sudije ovog suda juče je uhapšeni sproveden na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 30 dana.

“Navedena kazna izrečena mu je poslije intenzivnog odbijanja da preda maloljetnu djecu majci i to kćerku od 11 i sina od osam godina. Taj postupak traje skoro tri godine. Sud je u postupcima radi zaštite prava djece da ostvare kontakt sa majkom preduzimao sve zakonske mjere i to kako održavanje ročišta, uz posredstvo Centra za socijalni rad tako i odlazak na lice mjesta i intenzivnih razgovorh sa strankama i djecom, uz stalno upozoravanje B.T. da mora djecu predati majci”, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Djeca su, kako se navodi, u prisustvu oca odbijala da idu kod majke.

“Sud je u par navrata ipak obavio predaju i to kad je B.T. izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana, pa je on ipak pristao da sarađuje, a djeca nijesu odbijala da idu kod majke. Zbog toga sud nije sproveo prvu izrečenu kaznu, a djeca nisu odbijala majku već su provela kvalitetno i mirno vrijeme sa njom. Kada je B.T. vidio da djeca hoće kod majke, ponovo je nastavio sa ranijim ponašanjem, koje je kod djece izazvalo negodovanje i zabrinjavajuće ponašanje", stoji u saopštenju.

Sud je ponovo donio novo rješenje i izrekao novu kaznu  u novembru prošle godine i, kako se navodi, od tada do jučerašnjeg dana Sud je intenzivno izlazio na lice mjesta i tražio od B.T. da ih preda majci.

"Međutim on to nije učinio ni nakon sedam mjeseci. Dakle, kako je ovakvo ponašanje roditelja kojem su djeca povjerena nedopustivo sa aspekta kako domaćeg zakonodavstva tako i konvencijskog prava, to je sud pristupio sprovođenju kazne zatvora. Cilj je zaštita najboljeg interesa djeteta, a u konkretnom slučaju to je prisustvo majke u životima djece”, napominju.

Djeci je određeno pravo da se viđaju sa majkom dva puta nedeljno, dok do svoje 15. godine ne mogu samostalno odlučivati hoće li ostvarivati kontakt sa roditeljem sa kojim ne žive.

Napominju da sud u postupku cijeni kojem roditelju će djecu povjeriti, a sa kojim će se djeca periodično viđati.

"Roditelj kojem se djeca povjere kao što je ovdje slučaj je dužan da očuva osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti i drugom roditelju tj. majci, te nikako ne smije doći do otuđenosti djece od roditelja sa kojim ne žive. U konačnom, pred ovim sudom u toku je i postupak za izmjenu odluke o povjeravanju djece”, zaključuli su saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.