Imenovanje ambasadora bez saglasnosti Đukanovića bilo bi poigravanje sa ugledom države
Milo Đukanović

Brajović o kohabitaciji

Imenovanje ambasadora bez saglasnosti Đukanovića bilo bi poigravanje sa ugledom države

Od 18 kandidata, Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je dao saglasnost za 7 diplomata, za koje procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore. Od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje Đukanovića, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije. U međuvremenu, 24. maja, Vlada je kandidovala još jedno ime.

Ovo se navodi u reagovanje savjetnice za vanjsku politiku Predsjednika Crne Gore Tamare Brajović povodom pisanja medija o predlozima Vlade Crne Gore za imenovanje novih ambasadora.

Podsjetila je da su razgovori sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore započeti 28. aprila.

"Od 18 kandidata, Predsjednik je dao saglasnost za 7 diplomata, za koje procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore. Od  preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje Predsjednika, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije. U međuvremenu, 24. maja, Vlada je kandidovala još jedno ime", naglasila je Brajović.

Poručila je da Đukanović neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema.

"Ukoliko bi se Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s Predsjednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i povjerenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama", ističe se u reagovanju.

Predsjednik je kako se dodaje u reagovanju potvrdio otvorenost za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je u najboljem interesu države i čini suštinu kohabitacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.