EK: Vakcinacija djece odluka koju će donijeti roditelji sa svojom djecom
ilustracija

Nije politička, nego naučna odluka zasnovana na dokazima

EK: Vakcinacija djece odluka koju će donijeti roditelji sa svojom djecom

Odluka o vakcinaciji djece nije politička, nego naučna odluka zasnovana na dokazima, izjavio je zvaničnik Evropske komisije za briselski portal Euraktiv.

„Uspostavljanje i primjena strategija vakcinacije je u nadležnosti zemlje članice. To uključuje odluku o vakcinaciji djece. Pored odluka vlada, ovo je naravno konačno odluka koju će donijeti roditelji sa svojom djecom“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Evropska agencija za ljekove (EMA) je 28. maja odobrila upotrebu vakcine Fajzer za djecu uzrasta od 12 do 15 godina.

Njemačka je već najavila da će 7. juna početi vakcinaciju tinejdžera, dok su neke zemlje nagovijestile da žele da djeca budu vakcinisana kada počne nova školska godina.

EK podržava vakcinisanje djece jer je vrlo vjerovatno da će koronavirus postati endemski virus sličan gripu.

„Stalno prisustvo virusa može učiniti vakcinaciju djece poželjnom, jer cirkulacija virusa može postati opasnost za pojavu i širenje različitih sojeva“, rekao je zvaničnik.

Iako su djeca u mnogo manjem riziku od težih oblika bolesti, zvaničnik je rekao da bi vakcinacija djece direktno doprinijela obuzdavanju prenošenja virusa bez ometanja obrazovanja i društvenog života.

„Već su uočene posledice po mentalno zdravlje tinejdžera koji ne mogu da idu u školu ili učestvuju u normalnom društvenom životu“, kazao je zvaničnik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.