Odžić: Minimalna zarada da bude na nivou 50 odsto prosječne plate
Petar Odžić

Odžić: Minimalna zarada da bude na nivou 50 odsto prosječne plate

Poslanički klub Socijaldemokratske partije predao je amandman na predlog Zakona o radu, koji je vladajuća većina stavila u proceduru, saopštio je Petar Odžić član Predsjedništva SDP.

Odžić je istakao da se SDP u dužem vremenskom periodu zalaže za povećanje minimalne zarade, uz istovremeno poresko rasterećenje privrednika.

"Naš amandman je identičan predlogu Zakona koji imamo u proceduri a kojim tražimo da minimalna zarada bude na nivou 50% prosječne zarade. Time bi se istovremeno značajno povećala minimalna zarada sa sadašnjih 222 na 260 eura, ali omogućili uslovi da ona nastavi rast i u narednom periodu. Kako zaradu ispod 250 eura prima preko 70.000 radnika u Crnoj Gori, samim povećanjem minimalne zarade po našem modelu, povećaće se i iznos prosječne zarade. 

Naravno, uz sve ovo je potrebno uvesti smanjenje opterećenja na zarade, koje su sada 64% na neto zaradu a jedni su od najvećih u regionu. Time bi se stvorili uslovi za dalje investicije, ali i mogućnost za dalje povećanje zarada", pojasnio je Odžić.

On dodaje da u SDP-u smatraju da njihov amandman na predloženi zakon predstavlja značajno poboljšanje koje će omogućiti veća primanja za ogroman broj crnogorskih radnika, naročito za one sa najmanjim primanjima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.