Ilustracija

Britanski infektolog saopštio

"Indijski soj virusa slabiji nego što se mislilo, smanjen uticaj vakcine u ograničavanju širenja"

Britanski epidemiolog Nil Ferguson rekao je danas da je mogućnost prenosa indijskog soja koronavirusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

"Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti", saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža, prenosi Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson u petak je upozorio da bi pojava indijskog soja mogla poremetiti planove za ukidanje potpunog zaključavanja u zemlji do 21. juna.

Džonson je pojasnio da ako se utvrdi da je indijski soj samo neznatno prenosiviji od britanske varijante, tada bi se ublažavanje mjera moglo nastaviti kako je planirano, ali neka značajnija infektivnost soja virusa B.1.617.2 bi mogla da ga natjera da preispita planove.

Ferguson, koji je član vladinog savjetodavnog tijela za hitne slučajeve (SAGE), rekao je da je nezahvalno sada procjenjivati koliko će indijska varijanta nadmašiti britanski soj i da je za to potrebno više podataka.

On je naglasio i da postoje neki nagovještaji da se ona lakše prenosi među vakcinisanim ljudima, ali i da je za takvu potvrdu potrebno više naučnih podataka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.