Nastavnica istorije: Mirno čekam odluku, sjutra bih isto uradila
Detalj sa obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Nastavnica istorije: Mirno čekam odluku, sjutra bih isto uradila

Osnovna škola "Lovćenski partizanski odred" sa Cetinja pokrenula je disciplinski postupak protiv nastavnice istorije Sanje Vujović zato sto je sa 20-ak đaka učestvovala u šetnji SUBNOR-a koja je povodom Dana pobjede nad fašizmom organizovana u Podgorici.

Direktor škole Veljko Đukanović kazao je da se slučaj ispituje. SUBNOR, kao i DPS, SDP, SD i LP zatražili su da se postupak obustavi. U PEN centru smatraju da Vlada na taj način ne samo da odbija da slavi Dan pobjede nad fasizmom već je spremna da se razračuna s onima koji antifašizam baštine kao jednu od najvrednijih tekovina.

Profesorica istorije iz cetinjske Osnovne škole "Lovćenski partizanski odred" Sanja Vujović kaže da mirno čeka odluku Disciplinske komisije zbog toga što je sa 20-ak đaka učestvovala u šetnji SUBNOR-a povodom Dana pobjede nad fašizmom.

"Ja se osjećam sasvim u redu i vjerujte da bih sjutra isto uradila. Sigurno se ne osjecam ni ugrozenom ni napadnutom. Ako komisija procijeni da sam urdila nešto što ne treba ja sam tu da snosim odgovornost", kazala je profesorica Sanja Vujović.

Vujović kaže da je jedini cilj bio obilježavanje Dana Evrope i proslave pobjede nad fašizmom, nikako politika.

"Djeca su imala saglasnost roditelja tako da smo bili u toku sa programom, da nije u pitanju politički skup što smo se i uvjerili. Sad što su drugi protumačili na drugačiji način to mi ne možemo da zalazimo kako će se pojedinačno izjašnjavati. Cilj 9. maja je obilježavanje Dana Evrope, svi ga slave zašto ne i mi", kazala je Vujović.

Direktor škole obaviješten je da će učenici položiti vijence na Gorici ali ne i sa programom SUBNOR-a. Nakon što je dobio upozorenje od Ministarstva, Komisija ispituje da li je bilo zloupotrebe učenika u političke svrhe.

"Škola nikoga ne može okriviti bez dokazane krivice da je škola pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnice i u zakonskom roku utvditi da li je prekršila mjere ili nije i na osnovu izjašnjena komisije odrediti dalje djelovanje", kazao je direktor OŠ "Lovćenski partizanski odred" Veljko Đukanović.

Ukoliko nastavnica bude kažnjena, mora uslijediti odgovor društva u vidu protesta, poruka je sa katedre Fakulteta za crnogorski jezik.

"Ako prosvjetni radnik uz dozvolu roditelja i čak i škole vodi đake na proslavu Dana i to pokušava da stavi u politički kontekst onda imamo veliki problem kao društvo jer antifasizam ne može biti dnevno politička tema, antifasizam je vrijednost", kazao je Aleksandar Radoman sa Fakulteta za crnogorski jezik.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.