Iste mjere za cijelu CG, ostaje zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, produženo radno vrijeme kladionica, turisti će se liječiti o trošku države

Sve opštine van crvene zone

Iste mjere za cijelu CG, ostaje zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, produženo radno vrijeme kladionica, turisti će se liječiti o trošku države

Od subote 8. maja do petka 14. maja u Crnoj Gori će važiti iste mjere prevencije protiv širenja infekcije koronavirusom, saopštio je na konferenciji za štampu direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Broj zaraženih u Andrijevici je u padu te u Crnoj Gori nijedna opština nije u tzv, crvenoj zoni.

"U Andrijevici se primjenjuju mjere koje važe za sve ostale 23 opštine. Škole počinju da rade, dozvoljava se međugradski saobraćaj radnim danima, prodavnice rade do 23h, ugostitelji počinju da rade uz najviše 4 osobe za stolom, izvođenje muzike uživo od 18h do 21h. Napominjem da zabrana međugradskog saobraćaja ostaje vikendom na teritoriji cijele zemlje kao i zabrana kretanja od ponoći do 4 ujutru", saopštio je Galić.

Nova mjera je da je dozvoljena posjeta licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite u skladu sa preporukama IJZ, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

"Produžava se rado vrijeme kladionica i kockarnica od 7 do 23h. Putnicima i posadi putničkih brodova i plovila koji uplovljavaju u našu zemlju dozvoljen ulazak uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukida se zabrana okupljanja više od dvije punoljetne osobe na otvorneom prostoru, trotoari, ulice, plaže... Državljanima Srbije, Hrvatske, BIH, Albanije, Kosova, S.Makedonije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine povlašćen ulazak, bez testa na koronavirus. Državljanima ostalih zemalja je potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata ili pozitivan serološki test ne stariji od 30 dana ili pozotivan PCR stariji od 14 dana i ne stariji od 90 dana ili dokaz da su najmanje 7 dana prije vakcinisani.", naveo je Galić.

On je kazao da su sve opštine zabilježile pad u broju novozaraženih. Galić je kazao da Crna Gora trenutno ima bolje vrijednosti obolijevanja u odnosu na 14 zemalja EU. Galić je zahvalio građanima na interesovanju za vakcinaciju i pozvao da ono ostane na istom nivou.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Đorđe Krnjević saopštio je da je broj hospitalizovanih u KCCG u zadnje dvije nedjelje drastično manji što je, kako je rekao, umnogome olakšalo posao i relaksiralo kapacitete te ustanove.

Hospitalizovano je 49 pacijenata, a popunjenost je ispod 25 odsto kapaciteta Kliničkog centra.

"Više od 403 slobodna mjesta imamo u Crnoj Gori što nas dodatno ohrabruje", naveo je Krnjević.

Vakcinacija sprječava mutaciju

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je u ovom trenutku vakcinisano ukupno 10,5 odsto građana prvom dozom, i 4,7 odsto drugom dozom, naglasivši da nisu ažurirani današnji podaci.

" Vakcinisano je 15 % odraslog stanovništva", saopštila je ministarka pozivajući građane da se vakcinišu čime štite svoje zdravlje i svojih najbližih ali i sprječavaju mutacije virusa.

"Svi koji su vakcinisani a ipak se razbole nekim novim mutagenim sojem imaće blažu kliničku sliku nego što bi imali da nijesu vakcinisani. Što prije to shvatimo imaćemo bolje rezultate".

Dodala je da je Švajcarska skinula Crnu Goru sa liste rizičnih zemalja. Kazala je da je direktor SZO Hans Kluge pohvalio rezultate naše zemlje u borbi protiv kovida i broj vakcinisanih.

Jednostavni protokoli za turiste, turisti će se liječiti o trošku države

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da su finalizovani zdravstveni protokoli u susret turističkoj sezoni, sa ciljem da se održi dobra epidemiloška situacija.

Protokoli će naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je kazao da su finalizovali zdravstvene protokole za predstojeću ljetnju turističku sezonu, sa ciljem da se održi dobra epidemiloška situacija.

Protokoli će naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Vlada je odlučila da se turisti, koji se razbole od Kovida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države - kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Takođe, dodala je, ukoliko PCR test bude potreban za povratak turista u njihovu zemlju, moći će bez smetnje da se testiraju u našoj zemlji - u IJZ besplatno ili ukoliko žele mogu i u privatnim laboratorijama.

Svi hotelijeri, saopštila je ministarka, ostaviće 10% prostornih kapaciteta za smještaj eventualnih slučajeva obilijevanja.

Milatović je saopštio da je kreirana Radna grupa za turizam i privredu u okviru Komisije za borbu pritiv koronavoirusa koja će imati zadatak da bude "filter" prema Komisiji kada su u pitanju problemi tokom turističke sezone.

Vjernici da se pridržavaju mjera

Borovinić Bojović je komentarišući jučerašnju izjavu premijera Zdravka Krivokapića o litiji u Nikšiću, koja će se, kako je rekao, vjerovatno desiti, jer građane neće sprečavati da izađu na litiju, ministarka je navela da su vjerske starješine saopštile da neće pozivati vjernike na okupljanje za ove predstojeće datume, koji su ranijih godina bili prepoznati po litijama.

"Prošle godine važila ista pravila koja će važiti i ove godine. U potpunosti sam sigurna da će svi građani koji su vjernici poslušati svoje starješine. Što se tiče izjava premijera, mislim da je ona samo tako protumačena, jer sam sigurna da će ono što su nam vjerske starješine preporučiče biti ispoštovano. Podržavam njihov stav i saglasna sa njima i apelujem na sve vjernike MCP da ove godine, zbog solidarnosti i zdravlja, pridržavaju mjera", navela je.

Odgovarajući na pitanje da li episkop Joanikije spada u vulnerabile grupe budući da je danas vakcinisan Fajzerovom vakcinom, kazala je da će vakcine tog proizvođača stizati etapno u naredna tri mjeseca.

"Tokom maja će stići 10.500 vakcina koliko i u junu i julu. Vidjeli ste da je nažalost široka lepeza vulnerabilnih grupa onih koji su kandidati za Fajzerovu vakcinu. Nakon što se ova grupa vakciniše  sledeće doze će biti dostupne za opšte stanovništvo. Episkop Joanikije ima svoj zdravstveni karton i izabranog ljekara i pripada kategoriji koja pokriva Fajzer vakcina", navela je ministarka zahvaljući episkopu što je svojim primjerom apelovao na vakcinaciju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.