Hrvatska: Istopolni parovi mogu usvajati djecu
ilustracija

Hrvatska: Istopolni parovi mogu usvajati djecu

Upravni sud u Hrvatskoj presudio je da istopolni parovi mogu da budu usvojitelji dece.

Danijel Martinović iz udruženja „Dugina obitelj“ izjavio je kako je „veliki trenutak“ odluka Upravnog suda prema kojoj istopolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu usvojitelji.

“Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, poručuju iz Duginih obitelji.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote, dvojice gej muškaraca u Hrvatskoj, presudio da oni ne smiju biti diskriminisani u postupku procjene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

Gej aktivista Ivan Zidarević kazao je za Nova.rs da su do sada Centri za socijalnubrigu u Hrvatskoj odbijali ili ćutali u administraciji na ovu temu i da je sud presudio da je, onemogućavanje gej parovima da usvoje dejcu, odnosno, da imaju isti tretman kao i strejt parovi, diskriminacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.