Đukanović: Jasno staviti do znanja da država neće tolerisati promovisanje mržnje i netrpeljivosti
Đukanović

Govor mržnje posljedica neodgovornog ponašanja političke i vjerske elite

Đukanović: Jasno staviti do znanja da država neće tolerisati promovisanje mržnje i netrpeljivosti

“Srbe na vrbe”, “Na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš mnogo bolje, stoka se nožem kolje”, “Milogorci, šiptari, sve ću da vas zapalim, Kući će glave da vam otkinu” objave su koje su osvanule u prethodnih pola godine na društvenim mrežama, a zbog kojih su se lica koja su ih pisala, izgovarala ili prenosila našla na optuženičkoj klupi. U istom periodu, osim iskazivanja mržnje u virtuelnom svijetu, nije mali broj fizičkih sukoba koji su proizvod te iste mržnje, a to je, kako je u razgovoru za Dnevne novine istakao sociolog Andrija Đukanović, direktna posljedica neodgovornog ponašanja političke i vjerske elite koja suprotnu stranu karakteriše kao nemoralnu, neljudsku. Mišljenja je da su sankcije dobro došle i da dosta slučajeva zaslužuje sudski epilog.

Đukanović je kazao da u našem društvu nije iznenađujuće da se javlja govor mržnje, jer smo “prošarani podjelama svake vrste”.

“Već trideset godina živimo u atmosferi podjela, jedne vrste konstantnih sukoba u politici, ali i među vjerskim i nacionalnim identitetima. Sve to prate izraženi stereotipi i predrasude prema različitom, u velikoj mjeri pothranjivane u porodicama, ali i kroz politiku i medije”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, međusobna mržnja nije nešto novo, ona odavno postoji, a internet, odnosno društvene mreže doprinijeli su tome da bude vidljivija.

“Sad svako ima mogućnost da iznosi svoje mišljenje, često i pod lažnim identitetom. Društvene mreže su postale, da se grubo izrazim, javne pljuvaonice, gdje govor mržnje cvjeta. Mržnju generišu različiti faktori, ali sigurno da prednjače političke partije koje zarad mobilizacije svojih birača i političke koristi raspaljuju mržnju kroz potenciranje razlika, optužbe, crtanje meta, a često i kroz dehumanizacije protivnika”, kazao je Đukanović Dnevnim novinama.

S jedne strane, to donosi korist u vidu glasova i mandata, ali ona je kratkoročna, no na duge staze to bude pogubno za društvo, smatra Đukanović.

“Pogledajmo samo koliko je mržnje prosuto u posljednjih godinu dana u političkim borbama, ali i po pitanju uređvanja vjerskih pitanja. Svakodnevni incidenti koji su direktna posljedica neodgovornog ponašanja političke i vjerske elite koja suprotnu stranu karakteriše kao nemoralnu, neljudsku, koju kunu i proklinju. To je direktan poziv na sukobe, jer prema takvom protivniku sve je dozvoljeno”, pojasnio je Đukanović.

Kako dodaje, protiv govora mržnje mora se boriti, a to bi moglo da se uradi kroz otvaranje dijaloga među različitim akterima, snižavanjem tenzija i slično.

“Na širem planu kroz obrazovanje za toleranciju i razumijevanje za različitosti. Na kraju ne treba bježati ni od sankcionisanja govora mržnje. Treba jasno staviti do znanja da država neće tolerisati promovisanje mržnje i netrpeljivosti po različitim osnovama. Opravdano je, po mojem mišljenju, pokretanje pistupaka i trebalo bi da ih bude više”, zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.