Kazna za građane Australije koji se vrate iz Indije pet godina zatvora, 50.000 dolara ili oboje
ilustracija

Kazna za građane Australije koji se vrate iz Indije pet godina zatvora, 50.000 dolara ili oboje

U Australiji od ponedeljka važe nova pravila za sve građane koji su u Indiji poslednje dvije nedelje, gdje bjesni epidemija koronavirusa.

Oni će dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javili su mediji.

Pravila koja zabranjuju ulazak u Australiju za putnike iz Indije, uključujući australijske državljane, stupaju na snagu u ponedeljak, a prva revizija biće 15. maja.

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svako ko pokuša da zaobiđe nova pravila dobiti novčanu kaznu veću od 50.000 dolara, pet godina zatvora ili i jedno i drugo.

Oko 9.000 Australijanaca u Indiji prijavilo je da se žele vratiti.

Ministar zdravlja pozvao se na ovlašćenja iz Zakona o biološkoj sigurnosti kada je uveo nove mere, isti zakon koji je bio osnova za zatvaranje granica, piše Guardian.

U subotu je australijski ministar finansija Još Fridenberg odbacio kritike da je "neodgovorno" napustiti građane Australije u Indiji, u trenutku kada se zemlja suočava sa globalno rekordnim brojem novih infekcija, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključujući kiseonik.

"Preduzeli smo drastične mjere kako bismo osigurali bezbjednost građana, a ono što vidimo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i ljekarski savjet dat vladi je da uvede ove mjere štednje", naveo je Fridenberg.

"Postupali smo po ljekarskom savjetu", rekao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.