Borovinić - Bojović: Ukida se policijski čas vikendom, masovna vakcinacije po planu
Foto: Twitter

Pres konferencija Ministarstva zdravlja

Borovinić - Bojović: Ukida se policijski čas vikendom, masovna vakcinacije po planu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kazala je na današnjoj pres konferenciji da 201.200 Sinofarm vakcina dolazi u Crnu Goru.

"Vakcine su krenule iz Pekinga 28. aprila i 1. maja će biti na aerodromu u Podgorici", poručila je Borovinić-Bojović.

Dodala je da će masovna vakcinacija u Crnoj Gori početi po planu.

Ona je rekla da će u periodu između subote i nedjelje policijski čas neće važiti, ali će važiti narednih dana.

"Zabrana međugradskog saobraćaja ostaje na snazi", istakla je ona.

Borovinić Bojović je saopštila da 23 od 24 opština imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

"U Pljevljima i Šavniku je dozvoljeno pohađanje nastave u školama, rad vrtića. Rad igraonica je dozvoljen od sedam do 20 sati, trgovine od sedam do 22 sata, a kladionice od sedam do 20 sati. Ugostiteljski objekti od sedam do 23 sata u punom kapacitetu sa živom muzikom od 18 do 21 čas", rekla je Borovinić-Bojović.

Dodala je da je rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama u periodu od pet do 22 časa.

"Međugradski saobraćaje kao u ostalom dijelu države je unormaljen", poručila je Borovinić-Bojović.

Što se tiče granica, ministarka je rekla da one ostaju otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

"Svi ostali u Crnu Goru ulaze ili uz negativan PCR test, pozitivan IGG test ili s potvrdom o vakcinaciji", naglasila je ministarka.

Ministarka je upozorila da nijednom ugostiteljskom objektu koji su u posljednjih šest mjeseci kršili mjere, ili nisu poštovali mjere na snazi, neće biti dozvoljeno produženje radnog vremena od onog koje je uobičajeno ili je propisano.

"Neće dobiti saglasnost niti Uprave policije, niti Uprave za inspekcijeske poslove za produženje radnog vremena", naglasila je ona.

 

Galić: Praznici rizik po epidemiološku krivu

 

Direktor IJZ Igor Galić kaže da epidemijska kriza pokazuje najbolji nivo u odnosu na septembar i tokom cijelog drugog talasa, što je, kako je rekao, rezultat sprovedenih mjera, ali i njihovom poštovanju od strane građana. 

Zahvalio se građanima na poštovanju mjera, i pozvao za nastavak takvog ponašnja tokom predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika.

"Crna Gora je po broju novooboljelih u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Takođe, Crna Gora bolje stoji i u odnosu na turističke konkurente - Kipar, Tursku i Hrvatsku, dok smo vrlo blizu, Grčoj, Italiji i Španiji", dodao je Galić.

Naglašava da se vakcina sprovodi u tempu koji je uslovljen dostupnosti vakcinu i odazivu građana.

"Pozivam sve građane da se prijave za vakcinu, jer je to jedini način uz poštovanje mjera da pobijedimo virus", zaključio je Galić.

Radulović: Situacija dobra u bolnicama

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da su se optimistični podaci sa terena reflektovali i širom bolnica u državi. 

"U KCCG imamo 85 slobodnih mjesta u kovid dijelu, u barskoj bolnici 100, Bijelom Polju 27, Cetinju 25, Beranama 48, Kotoru 14, Pljevljima 13, Nikšiću 61, a bolnica u Brezoviku ima 63 slobodna mjesta", pojasnila je Radulović i dodala da to znači da na tlu Crne Gore postoji 436 slobodih kovid kreveta, odnosno da bolnicu funkcionisu sa 41 odsto popunjenosti.

Poručila je da govoreći o KCCG, prvi put imaju ovako dobre cifre.

"U KCCG trenutno se liječi 85 pacijenata, od kojih je pet pacijenata na invazivnoj ventilaciji, devet je na neinvazivnoj, dok su 33 pacijenta životno ugrožena. Na ortopediji su dva pacijenta, dok je jedan pacijent na Klinici za bolesti srca", istakla je Radulović.

Navodi da su se od početka pandemije u najvećoj zdravstvenoj ustanovi liječila 2664 pacijenta, od koji su 2262 otpuštena kući kao izliječena.

Pitanja medija

Borovinić-Bojović je odgovarajući na pitanje novinara rekla da se nada da će odziv za vakcinaciju biti dobar, ističući da očekuje brzo i dolazak ruskih vakcina.

"Intenzivni dogovori su u toku", naglasila je ona.

Što se tiče ugostiteljskih radnika navodi da se oni prijavljaju, međutim da tek dolaskom kineskih vakcina očekuje veći priliv prijava.

"O tome ćemo moći da informišemo javnost kad krene masovna vakcinacija", dodala je Borovinić-Bojović.

Poručila je da se "građani mogu bez prijave vakcinisati u svojim opštinama, jer je broj punktova širom opština 140".

Dodala je da su na vizuelizaciju poslati turistički protokoli.

"Svi će biti obaviješteni o protokolu zdravstvenom i turističkom koji će važati za ovu sezonu. U okviru protokola postoje sve smjernice koje se moraju poštovati, međutim oni će biti podložni promjenama u odnosu na stanje na terenu", navela je ona.

Upitana da li će nova serija kineske vakcine biti poslata na provjeru na Institut Torlak, i koliko vremena je potrebno da prođe provjere, Borovinić-Bojović kazala je da je Agencija za ljekove upoznat sa svim procedurama.

"Očekujemo na osnovu svega što je rečeno da neće vakcine morati da prođu dodatnu provjeru i da će vakcinacija moći da krene odmah, ali ćemo biti obaviješteni o svemu od Agencija. Svakako procedura, ukoliko bude bila potrebna, neće trajati dugo", navela je Borovinić-Bojović.

Rekla je da nema precizne podatke da li ima registrovanih slučajeva infencije koronavirusom nakon primanja obije doze vakcine.

"To može da se desi, ali su te kliničke slike znatno blaže od onih koje viđamo kod nevakcinisanih pacijenata", saopštila je Borovinić-Bojović.

Komentarišući smrt pacijentkinje iz Bara nakon primanja AstraZenkine vakcine, ministarka zdralja je navela da je postupak utvrđivanja smrti još u toku, i da su kontaktirani zvaničnici SZO-a.

"Nakon krajnjih rezultata javnosti će biti predočeni nalazi smrti", poručila je Borovinić-Bojović.

"Što se tiče revakcinacije AstraZenekom oni ostaju u dogovoreno vrijeme sa građanima, i svi vankcinalni punktovi će raditi i za vrijeme praznika", rekla je Borovinić-Bojović.

Ministarka resora zdravlja rekla je da očekuje dolazak novog kontigenta AstraZeneka vakcina posljednje nedelje aprila ili prve nedelje maja, kao što je kako navodi u dogovoru sa Covax mehanizmom.

Fajzer stiže postepeno

"Što se tiče Fajzerovih vakcina koje su dogovoreno preko inicijative "Vakcine Zapadnog Balkana", njih očekujemo u maju, s tim što će kontigenti vakcina dolaziti etapno, odnosno po nedeljama", pojasnila je Borovinić-Bojović.

O terminima vakcinacije građani koji su se prijavili putem kontakt telefona ili sajta covidodgovor.me, pojasnila je da će građani biti pozivani po redu, nesmetano u odnosu na građane koje su se prijavile.

"Što se tiče "Covid hotela", oni će biti prezentovani kada turistički protokoli budu završeni", poručila je Borovinić-Bojović.

Galić je dodao da imaju podataka o osobama koje su se zarazile dva puta, ali da nemaju tačan broj takvih pacijenata.

Otvaranje novog covid centra

Načelnica resora zdralja najavila je otvaranje novog covid centra u naselju Stari aerodrom u cilju "smanjivanje većeg broja kontakata u trenutnim covid centrima".

Kazala je da iz tog resora očekuju dnevnu vakcinaciju od pet do sedam hiljada građana dnevno tokom mjeseca maja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.