Lideri EU 25. i 26. marta razgovaraju o raspodjeli vakcina
Ilustracija

Lideri EU 25. i 26. marta razgovaraju o raspodjeli vakcina

Lideri EU razgovaraće o koordinaciji u borbi protiv kovid-19, uključujući i raspravu o distribuciji vakcina unutar EU, na samitu zakazanom za 25. i 26. mart, saznaje Tanjug u Briselu.

Izvori Tanjuga iz Brisela potvrdili su da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel dobio pismo lidera Austrije, Češke, Bugarske, Slovenije i Letonije, kojima se večeras pridružila i Hrvatska, u kome se traži debata o raspodjeli vakcina protiv kovid-19 unutar bloka nakon što se Austrija požalila da se doze vakcina ne raspoređuju ravnomjerno među državama članicama, uprkos dogovoru unutar bloka da se to u čini prema broju stanovnika.

Ovo pitaje će biti uvršeno na agenda martovskog samita, a predlog Mišela je da se ovoga puta samit održi "fizički" u Briselu, uz prisutvo svih lidera bloka.

Pismo je istovremeno poslato i predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Komisija je u pisanom saopštenju večeras poručila da se "slaže da je najpravednije rješenje za dodjelu doza vakcina na osnovu proporcionalnog broja stanovništva svake države članice" i da je to bio i njen predlog za sve ugovore o avansnoj kupovini vakcina.

"Države članice odlučile su da odstupe od prijedloga Komisije dodavanjem fleksibilnosti koja omogućava dogovor o različitoj raspodjeli doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za vakcinacijom svake zemlje. Prema ovom sistemu, ako država članica odluči da ne pristupi proporcionalnoj raspodjeli, doze se preraspodijele među ostalim zainteresovanim državama članicama", navodi se u saopštenju Komisije.

EK dodaje da je na državama članicama da nađu sporazum ako žele da se vrate proporcionalnoj osnovi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.