Pešić: Moramo se boriti da zaštita žena u Crnoj Gori bude stvarna a ne fiktivna
Maja Pešić, Foto: Socijalistička narodna partija

Pešić: Moramo se boriti da zaštita žena u Crnoj Gori bude stvarna a ne fiktivna

Rodna ravnopravnost bila i ostala dio programskih načela Socijalističke narodne partije, uz podsjećanje da smo zagovornici jednakih mogućnosti i učešća žena u društveno-političkom životu Crne Gore., saopštila je Maja Pešić predsjednica Asocijacije žena te partije.

"Rodna ravnopravnost kao definicija i lingvističke teorije ne treba da budu naša pretpostavka demokratije i dokazivanje ispunjavanja principa na papiru. Ono što je bitno je istinska afirmacija žena i konkretna uključenost u donošenje odluka na osnovu sposobnosti i znanja, a ne pripadnosti ženskom polu. To treba da bude naš put - uključenost, rad i odlučivanje po zasluzi", kazala je Pešić, dodajući da se ne može dozvoliti da se bitne stvari i odluke dešavaju bez aktivnog učešća žena.

"Svjedoci smo i seksističkih i prizemnih napada na žene na mjestima odlučivanja u prethodnom periodu. Nasilje nad ženama se sprovodi, a glas moramo dići mnogo glasnije i jasnije protiv svih njegovih oblika", naglašava Pešić.

Poručuje da je u Crnoj Gori porodica bila i ostala svetinja, a žene moraju uticati na korjenite izmjene zakonodavstva kako bi majke, trudnice, samohrani roditelji imali garantovanu, a ne fiktivnu zaštitu.

Ovo se odnosi i na odsustvo sa posla i na zaštitu u finansijskom smislu, kao i na zaštitu radnog prava i sankcionisanja poslodavaca koji zloupotrebljavaju svoje obaveze i krše prava žena.

Podsjetila je i da je inicijativa za Zakon o majkama krenula od SNP-a, a zloupotrijebljena od strane bivše vlasti, koja je majkama oduzela zakonski stečeno pravo.

"Slogan Asocijacije žena SNP-a je „Snažne žene - napredno društvo“ koji naglašava da stereotip da je žena „slabiji pol“ predstavlja kočnicu u današnjem vremenu i psihološku inerciju prihvatanja, upravo zbog konstantnog ponavljanja u svakodnevnom životu", izričita je Pešić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.