Demokrate

"Hoće li se Mojkovčani na referendumu izjasniti jesu li za otvaranje rudnika ili ne"

Da li će odlazeći predsjednik raspisati referendum gdje bi se Mojkovčani izjasnili jesu li za otvaranje rudnika ili ne, upitale su Demokrate Mojkovca.

Zadnjih dana u Mojkovcu se aktuelizovala priča o ponovnom otvaranju rudnika „Brskovo“. Podijeljena su mišljenja da li rudnik treba otvarati ili ne. Od strane vladajućeg DPS-a u prethodnom periodu iz dva navrata odobreno je ispitivanje rudnih nalazišta u višemilionskim iznosima. U maju 2018. godine predsjednik Opštine, Ranko Mišnić, najavio je otvaranje rudnika, da bi se sada oglasio sa potpuno oprečnom pričom i stavom da otvaranje rudnika treba osporiti - podsjetile su Demokrate.

Kako su naveli, poharom privrednih resursa izazvanom vladavinom DPS-a, krenule su migracije iz Mojkovca. Na popisu stanovništva svakih deset godina, Mojkovac je,dodaju, imao za oko 2000 stanovnika manje.

"Naši građani tražili su egzistenciju za sebe i svoje porodice van Mojkovca.  Kada se australijska kompanija Balamara Resources Limited sa sjedištem u Pertu zainteresovala za ponovnu eksploataciju rudnih nalazišta našeg Brskova probudila se i nada naših građana za bolja vremena i svijetlu budućnost. Švajcarski konzorcijum Tara Resources 2018. godine  preuzeo je projekat od navedene australijske firme i nastavio razgovore sa Vladom Crne Gore o dugo očekivanom otvaranju rudnika i uslovima eksploatacije koja se procjenjuje na 14 miliona tona rude.", navode u saopštenju Demokrate.

Podsjetiili su građane Mojkovca i gradonačelnika Mišnića, kako kažu, koliko vodi brigu o zdravlju građana:

"prošle godine je, bez javne rasprave, bez skupštinske rasprave, uz veliko protivljenje naših sugrađana dozvolio izgradnju vojnog poligona na Sinjajevini sa čijeg podnožja koristimo vodu za piće, u kojoj bi bio prisutan sadržaj olovnih jedinjenja od isparivanja bojevih sredstava sa vojnih vježbi. Sa skoro 2000m nadmorske visine vjetrovi i vazdušne struje raznosile bi opasne čestice na dva nacionalna parka koja nas okružuju. Zahvaljujući prvim istorijskim demokratskim promjenama i novoj Vladi Crne Gore ova sumanuta ideja je stopirana".

Švajcarski konzorcijum, napominju, planira investiciono ulaganje od 150 miliona evra i zapošljavanje 450 radnika minimum 15 godina.

"Da kupuje rudnik sa infrastrukturom možda bi se pojavila sumnja investitora, ali ulaganje od 150 miliona mogu priuštiti samo ozbiljne i renomirane svjetske kompanije. Elaborat o procjeni uticaja životne sredine švajcarska kompanija dostavlja nadležnom ministarstvu Vlade Crne Gore i Agenciji za zaštitu životne sredine koju procjenjuju i (ne)odobravaju njegovu primjenu. Naša država ima zakon o životnoj sredini i Pravilnik koji je rigorozniji od većine evropskih država. Ako Njemačka kao najmoćnija i industrijski najrazvijenija država Evrope ima u središtu svoje države dvije industrijske oblasti Rur i Sar, koje imaju stotine firmi koje funkcionišu uz poštovanje ekoloških standarda, zašto ne možemo i mi? Licemjerna je priča predsjednika Mišnića o zaštiti vodotoka u okolini rudnika, kad je na istim rečicama dao saglasnost za izgradnju mini hidroelekrata od kojih je jedna u vlasništvu njegovog brata.", naveli su u saopštenju.

Upitali su, kako kažu, odlazećeg predsjednika Opštine zašto sumnja u institucije nove Vlade i kompetentnost JU CETI - Podgorica i da li će on kontrolisati emisiju štetnih gasova u vazduhu i koncetraciju toksikanata u vodotocima?

"Da li će odlazeći predsjednik raspisati referendum gdje bi se Mojkovčani izjasnili jesu li za otvaranje rudnika ili ne?"zaključili su,

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.