Vujović: Crna Gora u dubokoj političkoj krizi
Zlatko Vujović

Vujović: Crna Gora u dubokoj političkoj krizi

Crna Gora se suočava sa dubokom političkom krizom, kazao je u razgovoru za Novu M predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović. Ukoliko vladajuća većina ostane pri trenutnim rješenjima kada je riječ o tužilačkim zakonima, izvjesno je da neće dobiti podršku ni Evropske Unije ni Venecijanske komisije, smatra Vujović.

To što su zakoni povučeni trenutno iz skupštinske procedure ne znači mnogo.   

"Nije procesnog karaktera problem, problem je suštiski, što znači da u jednoj takvoj situaciji oni mogu da zatvore vrata EU i da nas vrate nazad. Što to znači nazad? To znači da nas vrate u pregovore oko reforme pravosuđa. Znači mi bismo morali, ako oni usvoje te zakone, ponovo da se vratimo jedno pet, šest godina unazad odnosno izjednačili bi nas u pregovaračkoj poziciji sa Republikom Srbijom“, kazao je Vujović.  

To znači, prema mišljenju Vujovića, da bi u tom slučaju Crna Gora nazadovala te da ne bi više bila lider u evropskim integracijama.  

"Zašto je to u interesu nekom u CG nije mi jasno ali je ono što u kom smjeru možemo da idemo veoma jasno. I oni treba da se opredijele da li žele da idu u tom smjeru, da nas vrate nazad u procesu evropskih integracija, da nas stave iza Srbije u pregovorima, da anuliraju sve što smo postigli do sada i sa druge strane ako nas vrate u tom slučaju to znači da CG ide daleko u suprotnom smjeru od EU“, dodaje Vujović. 

Predstavnici Demokratskog fronta na jučerašnjoj pres konferenciji saopštili su da neće glasati ni za jedno zakonsko rješenje dok se u proceduru ne vrate tuzilački zakoni.

Takav stav smatra Vujović DF-a veoma je izričit a ostale koalicione partnere stavlja u nezavidnu situaciju.

"Čini mi se da je veoma teško da oni koji su povukli podršku u raspravljanju o ovim zakonima mogu da naprave potez koji neće narušiti njihovu poziciju. Sa jedne strane rizikuju raspad koaliciije a sad druge strane rizikuju potpuno uskraćivanje podrške od ključnih zapadnih partnera. Ako žele da ova parlamentarna većina opstane, neko će morati da napravi preveliki kompromis, odnosno da se povuče. Ako ne onda nas čekaju, ako ne rekonstrukcija onda neki novi parlamentarni izbori“, kazao je Vujović.   

Prema mišljenju Vujovića, ova Vlada je uspjela da isprovocira evropske partnere svojim postupcima za veoma kratko vrijeme.  

"Ako uspijete da za manje od 90 dana  da se dovedete do crvene linije onda znači da je vaša politika loša, da nije loša nikada ne biste došli u jednu takvu situaciju. Ja mislim da je i sa ovim povlačenjem šteta napravljena, ogromna šteta je napravljena za Crnu Goru. Ono što se može čuti da nas više ne gledaju u Evropskoj Uniji kao zemlju koja može biti lider procesa evropskih integracija već zemlju koja će ubrzo da nazaduje u odnosu na ono što je bilo ranije“, kazao je Vujović. 

"Crna Gora je i ranije imala puno problema posebno kada je riječ o izostanku rezultata u borbi protiv korupcije ali potezi vladajuće većine u jednom kratkom intervalu su napravili izuzetno puno štete", zaključuje Vujović.   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.