Filip Radulović

"Sredstva iz Egalizacionog fonda usmjeravati na razvoj grada i otvaranje novih radnih mjesta"

Sredstva iz Egalizacionog fonda umjesto da služe kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština i da posredno doprinesu unapređenju poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i do otvaranja novih radnih mjesta, služila su, po provjerenoj DPS recepturi, isključivo za održavanje aktuelne vlasti u Opštini Nikšić, saopštio je Filip Radulović, član OO Demokrata Nikšić.

"Opština i pažljivo odabrani predstavnici građana, od 2004. godine, podigli su nivo ,,potrebe" za sredstva iz ovoga Fonda ni manje ni više nego za 250%, a u proteklih deceniju i po, ne samo da nije bilo nikakvih investicionih aktivnosti koje bi dovele do povećanja zaposlenosti a time i do povećanja fiskalnog kapaciteta i stepena razvijenosti Opštine, već je usljed pogoršanja privrednog ambijenta zbog minimalnog ulaganja lokalne vlasti u razvoj grada preko kapitalnih investicija, došlo je do smanjene privredne aktivnosti a samim tim i do smanjenja broja zaposlenih u ovoj opštini, što se odrazilo na pad fiskalnog kapaciteta i stepena razvijenosti opštine. Sve to je dovelo do  većeg izdvajanja  iz ovog fonda za ovu lokalnu samoupravu", kaže Radulović.

Dodaje da tendenciju rasta ovog fonda imamo iz godine u godinu tako da od 2005. godine pa zaključno sa 2012. godinom poreski obveznici su Opštini Nikšić, zbog povećanja njene finansijske nestabilnosti i smanjenog stepena razvijenosti, preko Egalizacionog fonda dodijelili 16,7 miliona evra ili prosječno nešto više od 2 mil. evra godišnje.

"Od 2013. do 2019. godine, iz ovog fonda je Opštini Nikšić dodijeljeno više od 40 miliona eura. Dakle, od 6 donešenih budžeta za period vlasti DPS-a, gotovo 2 cijela bila su isključivo od Egalizacionog fonda. Dakle, da nije bilo tih sredstava, Opština Nikšić ne bi mogla izmiriti ni osnovne izdatke neophodne za funkcionisanje lokalne zajednice.

Na kraju, postavlja se pitanje na osnovu koje metodologije je aktuelna vlast u Nikšiću ustanovila “da je poslednjih nekoliko godina došlo do naglog razvoja ove lokalne samouprave” i da je “u budžetu opštine postignuta puna finansijska stabilnost”. Očigledno se radi o neslaganju i sa zdravim razumom i sa metodologijom koju koristi Egalizacioni fond koji je Opštinu Nikšić proglasio finansijski nestabilnom i svrstao je u red nerazvijenih opština, pa joj iz tog razloga iz godine u godinu rasporedjuje velika materijalna sredstva bez kojih bi ista bankrotirala", saopštio je Radulović.

Dodaje da će po preuzimanju vlasti 14. marta, sprovesti finansijsku konsolidaciju i sredstva iz Egalizacionog fonda usmjeravati na razvoj grada i otvaranje novih radnih mjesta.

"Nećemo kupovati socijalni mir, već ćemo stvarati uslove za prevazilaženje problema i uspostavljanje dugoročno održivog stanja finansija", zaključuje Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.