Medojević: 30 eura dječjeg dodatka neće smanjiti stres roditeljima; Pročitajte iskustvo Podgoričanke koja u Njemačkoj sa djecom dobija 3.800 eura pomoći države

Medojević: 30 eura dječjeg dodatka neće smanjiti stres roditeljima; Pročitajte iskustvo Podgoričanke koja u Njemačkoj sa djecom dobija 3.800 eura pomoći države

Iz izjave ministra Milojka Spajića koji smatra da će smanjiti stres roditelja djece do šest godina izazvan malim platama, ucjenama poslodavaca i nezaposlenošću, uvođenjem dječijeg dodatka od 30 eura se uočava da on nije roditelj i ne zna šta može da se obezbijedi djetetu sa 30 eura mjesečno - ocijenila je Marina Medojević predjsednica Fondacije Banka Hrane.

"Pravednost i solidarnost ministru i ostalima koji su radili na ovom predlogu, nije ideja vodilja pri određivanju kriterijuma primaoca dječijeg dodatka.
Omogućiti isti iznos  od 30 eura dječijeg dodatka svima, onima  sa hiljadu i više eura primanja  kao i nezaposlenim roditeljima  ili onim  sa malom platom,  ukazuje na nebrigu. Nezaposlenim roditeljima i svim ostalim  se pomaže zaposlenjem a dok se to ne desi,  obezbjeđivanjem nužnog za preživljavanje (stanarina- struja-hrana- higijena- odjeća- obuća). Pogledajte ministre kako to rade odgovorne države u svijetu.", poručuje Medojević.

Posebno je čudi da je kao ministar svjestan  ucjena poslodavaca i  valjda smatra da će dječijim dodatkom od 30 eura  umanjiti urušavanje prava radnika. Ona je prenijela i iskustvo porodice iz Podgorice kojoj je Banka hrane pomagala a koja je sada u Njemačkoj. Isto prenosimo u nastavku:

“U početku smo bili u  kolektivnom kampu devet mjeseci. Imali smo obezbijeđena  tri obroka, doručak ručak i večeru. Imala sam  sa djecom tada  570 eura ukupno primanja, obezbijeđenu hranu  i još  po 35 eura po  djetetu - ček za garderobu. Kad sam dobila status tj. boravak,   primanja  su  veća  i sve je drugačije, bolje. Živimo u stanu, djeca idu u školu. Ukupno imamo 3.828.40 eura  pomoći države.
Ja sam trenutno u stanu ali  tražim drugi smještaj jer oni  smatraju da je mali,  po njihovom pravilu treba svako dijete da ima svoju sobu ( u Crnoj Gori sam imala 2 spavaće sobe i to sa vlagom i 18O eura socijalne pomoći uključujući dječiji dodatak). Imam  pravo da potrošim  do 1400 eura za stanarinu sa grijanjem. Ukupno primam 2400 eura mjesečno,  to se vodi kao trošak za hranu. 

Ako  knjige treba da kupim moje je samo račun da dostavim jer oni plaćaju  sve za školu.

Dječiji dodatak je 270 eura po jednom djetetu  i plus  uvijek  ima povišica  i onda tačno ne znam koliko bude ukupno, uglavnom znam da mjesečno uzimam 2400 eura ukupno u novcu. Troškove djece, da idu na ekskurziju, plaćaju oni kao i sve za školu ali i i ostalo što ima veze sa tim.
Primjer.  Moja dva  sina idu posle škole u  ustanovu gdje budu do 4 sata;   tu imaju ručak, užinu i urade domaći zadatak uz pomoć.
Troje veće  djece imaju pomoć  u učenju , teško im ide engleski i matematika".
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.