Injac: SAD najznačajniji strateški saveznik Crne Gore
Foto: Vlada CG

Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi u posjeti MO i VCG

Injac: SAD najznačajniji strateški saveznik Crne Gore

Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi (USAREUR), general-major Džozef Džarard boravi danas u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Posjeta je realizovana na Vojnom aerodromu "Knjaz Danilo“.

Tim povodom, ministarka odbrane Olivera Injac, i v.d. zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, održali su radni sastanak sa general-majorom Džozefom Džarardom tokom kojeg je zaključeno da se bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država odvija zadovoljavajućom dinamikom.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke.

Injac je apostrofirala činjenicu da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški saveznik Crnoj Gori u oblasti odbrane, te iskazala zahvalnost povodom sveukupne podrške unapređenju Vojske Crne Gore.

Izrazivši punu posvećenost Ministarstva odbrane tekućim projektima u domenu modernizacije crnogorskog odbrambenog sistema, Injac je istakla zadovoljstvo značajnim i raznovrsnim bilateralnim projektima sa SAD koji se odnose na zajedničku obuku i vježbe, jačanje interoperabilnosti oružanih snaga, te edukaciju vojnog kadra.

50908846126cf6777e5f5o

Foto: Vlada Crne Gore

Injac je naglasila privrženost Crne Gore politikama Alijanse, kroz aktivne doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti, ali i stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, njegujući dobrosusjedske odnose i ostvarujući napredak u okviru vanjsko-političkih ciljeva – od kojih je, svakako, najvažniji članstvo u EU. 

Zamjenik komandanta general-major Džozef Džarard naglasio je da će Američke kopnene snage u Evropi i Africi nastaviti da podržavaju Vojsku Crne Gore u domenu unapređivanja kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore, kao i u okviru planova i prioriteta za njenu dalju modernizaciju.

General-major Džarard naglasio je da kvalitetno sprovedene reforme u sektoru odbrane preporučuju Crnu Goru kao značajnog saveznika koji aktivno doprinosi naporima Alijanse u domenu projektovanja stabilnosti, a njenu Vojsku kao veoma profesionalnu.

Tokom posjete realizovan je i prikaz sposobnosti lako oklopnih vozila kompanije OSHKOSH, koja predstavljaju najznačajniju nabavku u okviru bilateralne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora prva država u Evropi koja je nabavila vozila najnaprednije generacije.

Takođe, predstavnici Vojske Crne Gore održali su prezentaciju za delegaciju Američke kopnene vojske u Evropi i Africi, u okviru koje su predstavljeni aktuelni planovi razvoja i dostizanja ciljeva sposobnosti.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.