Ministarstvo: Zabrinjavajuće vršnjačko nasilje u Baru

Ministarstvo: Zabrinjavajuće vršnjačko nasilje u Baru

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta izrazilo je zabrinutost povodom najnovijeg slučaja vršnjačkog nasilja u Baru, koji se dogodio van školskog okruženja.

"Vršnjačko nasilje je višestruk problem koji je potrebno sagledati sa psihološkog, sociološkog i pedagoškog aspekta. Svaka pojava nasilja među djecom ili nad djecom, bilo u školskom okruženju ili van njega, poražavajuća je kako za cijelo društvo, tako i za ministarstvo koje u svom fokusu ima obrazovanje djece i stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja.", saopšteno je iz tog resora.

Na ovom polju je, dodali su, posljednjih godina mnogo učinjeno, no kao društvo moraćemo još da radimo na tome da svi koji su uključeni u ovaj proces uzmu aktivnu ulogu i dio svoje odgovornosti, počev od roditelja, škole, medija, same djece, pa do nadležnih institucija.

"Kada je riječ o nasilju u školskom okruženju, Ministarstvo prosvjete je krajem 2019. godine u okviru Programa za suzbijanje nasilja i vandalizma u školama donijelo nove mjere za borbu protiv nasilja u školama. Otvorena je linija za prijavu nasilja u školama, formiran je nacionalni tim za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama, formirani su školski timovi za bezbjednost u svim školama. Takođe, školama je proslijeđeno uputstvo "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma" u kojem su detaljno razrađeni koraci i aktivnosti koje treba preduzeti prilikom postupanja u slučajevima nasilja i vandalizma u školi.Stoga, apelujemo na sve društvene aktere (posebno djecu, roditelje i škole) da koriste sve dostupne mehanizme za prevenciju, prijavu i suzbijanje ove društvene pojave.", zaključili su iz Ministarstva

Snimak prebijanja dječaka(16) koji nije pružao otpor, izazvao je ozbiljno uznemirenje Barana i šire javnosti. U međuvremenu je uklonjen sa Jutjuba, ali je p)olicija uspjela da identifikuje sve aktere događaja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.