Smolović: Bijelo Polje da postane moderan planinsko - skijaški i speleološki centar regiona, počinje izgradnja šetališta
Smolović, Foto: Opština Bijelo Polje

Održana svečana sjednica povodom Dana oslobođenja Bijelog Polja

Smolović: Bijelo Polje da postane moderan planinsko - skijaški i speleološki centar regiona, počinje izgradnja šetališta

Povodom 3.januara - Dana oslobođenja Bijelog Polja danas je u Centru za djelatnosti kulture održana svečana sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje. Sjednica je zbog epidemiološke situacije održana uz poštvanje svih mjera propisanih od strane nadležnih institucija.

Predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić je čestitajući Dan grada i 76 godina od oslobođenja od fašizma istakla da je današnji dan prožet je iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema precima, znanim i neznanim ljudima koji su svoje živote utkali u slobodu ovog grada.

“Danas 76. godina nakon Drugog svjetskog rata ne smijemo pristajati na bilo kakav vid diskriminacije na osnovu rasne, etničke, nacionalne, vjerske i druge pripadnosti ili različitosti. Ali i da se beskompromisno borimo protiv svake fašističke ili ekstremističke ideologije. Ove godine praznik oslobođenja Bijelog Polja slavimo u uslovima pandemije koronavirusa, sa željom da 2021. godina bude godina u kojoj će medicina i nauka pobijediti ovu pošast” – kazala je predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje.

IMGdffc8840734a5004b94f129b4f9be14cV

Foto: Opština Bijelo Polje

Predsjednik Petar Smolović je istakao da je antifašistička borba i izvojevana sloboda najviši vrh savremene Crne Gore.

“Želim da istaknem da se naši slavni preci nisu borili samo za antifašističke ideale. Borili su se da bi sačuvali ono što je Bijelo Polje i prije i poslije njih vjekovima gradilo i baštinilo - međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i skladan suživot.  Ideje za koje su se oni borili, utemeljene su u modernoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori” – kazao je predsjednik Opštine.

IMG33c7a9a45db9918db99f8e7d4ba30c8eV

Foto: Opština Bijelo Polje

Smolović je istakao da je 2020. godina bila puna izazova, u kojoj je lokalna samouprava radila na unapređenju životnih uslova građana u svakom dijelu grada i u svim naseljima.

“U prošloj godini uspjeli smo da realizujemo budžet u potpunosti. Takođe, realizacija kapitalnih projekata je nastavljena uprkos prisustvu pandemije. Završena je realizacija brojnih projekata iz oblasti saobraćajne, vodovodne, elektro - energetske, obrazovne i kulturne infrastrukture, za šta veliku zahvalnost dugujemo 41. Vladi Crne Gore i Upravi javnih radova” – kazao je Smolović uz nadu da će i u narednom periodu državni organi imati svijest o značaju Bijelog Polja kao administrativnog, kulturnog i ekonomskog središta sjevera.

Smolović se zahvalio saradnicima u lokalnoj samoupravi i opštinskim preduzećima na predanom radu i posvećenosti, kao i odbornicima koje je, uprkos različitim stavovima, povezivala želja da se Bijelo Polje razvija.

“U 2021. godini planiramo nastavak i završetak svih započetih radova koji će doprinijeti da Bijelo Polje postane moderan planinsko - skijaški i speleološki centar regiona. Ove godine ćemo pored nastavka realizacije kapitalnih projekata od državnog značaja, početi rad na kruni urbanog uredjenja gradskog jezgra, izgradnjom gradskog šetališta pored Lima” – zaključio je predsjednik Smolović.

Nagrada “3. januar” je uručena predstavnicima zdravstvenih radnika iz Opšte bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć – dr Erolu Muratoviću, dr Majdi Dobardžić i dr Besimu Staniću.

Plakete i zahvalnice ove godine dobili su: Humanitarni fond „Hilal“, Opštinska organizacija Crvenog krsta, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje,  Radmila Mika Rakočević, poč.Dejan Luković (posthumno), Firma Global Industrial Solutions, Jelena Ćetković.

Položeni vijenci na Spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu

Prethodno je Delegacija Opštine Bijelo Polje predvođena predsjednikom Petrom Smolovićem, predsjednicom Skupštine Nemšom Omerhodžić i potpredsjednikom Nerminom Bećirovićem položila vijence na Spomenik palim borcima na trgu Slobode.

20210103103510

Foto: Opština Bijelo Polje

Vijence su položili i predstavnici boračkih organizacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i OBNOR-a.

Sjenima rodoljuba iz Bijelog Polja poklonili su se i predstavnici političkih partija.

Bijelo Polje 3.januar slavi u znak sjećanje na ulazak Sedme omladinske brigade “Budo Tomović” u grad što je označilo i konačno oslobođenje od okupacije.

Tokom rata 863 borca iz bjelopoljskog kraja ugradilo je svoje živote u temelje slobode, a još 560 ljudi, žena i djece je stradalo.

Bivši bjelopoljski srez iznjedrio je 5 narodnih heroja: Rifata Burdžovića Trša, Aleksu Beća – Đilasa, Tomaša Žižića, Milovana Jelića i Radomira Rakočevića.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.