Mugosa: (Ne)zakonita odluka Vlade o privremenom finansiranju
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Mugosa: (Ne)zakonita odluka Vlade o privremenom finansiranju

Poslanik Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša poručio je da je najnovi biser Vlade odluka da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja ove godine, već da će preći na privremeno finansiranje. Takođe kazao je da je zakonitos takve odluke upitna.

"Naime, shodno članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ako se zakon o budžetu države ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini", naveo je Mugoša i postavio pitanje  kojim potrošačkim jedinicama će se odobravati sredstva do iznosa stvarnih izdataka ako više ne postoje brojna ministarstva definisana u Zakonu o budžetu za 2020. godinu.

Dodaje da se ova odluka može primjeniti samo na ona ministarstva koja su definisana Zakonom o budžetu za 2020. (Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih
poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede).

"A kako će se privremeno finansirati preostalih 7 novih ministarstava jer ne postoje njihovi, kako nalaže zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, stvarni izdaci u 2020. godini", upitao je Mugoša.

Naglašava da je u svemu ovome, manje važno što je 17. decembra poslije podne na konferenciji za štampu premijer Krivokapić saopštio da će budžet biti predložen do 20.12. i da nema bojazni o tome da li će biti usvojen, a sljedećeg dana, 18. decembra, da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja godine, već će se preći na privremeno finansiranje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.