Nema Nacrta budžeta za narednu godinu, plate i penzije će biti redovne(VIDEO)

Vlada Crne Gore donijela odluku da ne pravi Nacrt budžeta za narednu godinu.

"Nećemo praviti Nacrt budžeta da bi imali budžet radi budžeta. Da bi imali tačan zbir netačnih podataka. Opredijelili smo se da do marta odradimo realističan budžet. Da se zasniva na jasno definisanom programu i politikama Vlade, reogranizaciji kadrovskog potencijala u držnoj upravi i informacijama koje treba da ukažu šta je kvalitetan budžet", saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Do danas je, kaže, bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet.

"Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije su uticalo na to da saopštimo da nećemo praviti Nacrt budžeta, da bi imali buidžet radi budžeta, da bi imali tačan zbir netačnih podataka" saopštio je Krivokapić na na pres konferenciji.

Opredijelili su se, kako je rekao, da do marta 2021. odrade realističan budžet koji se zasniva na jasno definisanom programu i politikama vlade, te reorganizaciji koja je prirodna i u duhu sa novom uredbom.

"Želimo da imamo početno stanje koje je uradio neko ko je nepristrasan. Da bi to obezbijedili, krenuli smo u određeni set koraka. Na odluku se nijesmo odlučili iz političkiuh razloga. Naša odluka je briga o građanima. I ova odluka neće uticati na servisiranje plata i penzije", poručio je Krivokapić,prenosi RTCG.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je podsjetio da je Vlada izglasana 4. decembra, i da oni sada ne mogu da predlože  budžet DPS-a.

"Mi ne možemo da radimo po notama režima koji smo pobijedili. Zato smo i odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja, a do marta predložimo budžet ove vlade, sa razvojnim projektima za koje mi smatramo da su prioritet", istakao je Abazović.

Tvrdi da je većina ministarstava zatekla "veliki javašluk i velike dugove".

Podsjeća da je bivša vlada imala zakonsku obavezu da do 15. novembra predloži budžet.

"To nije uradila, mi smo stupili na dužnost 4. decembra. Do danas smo radili i analizu, i smatramo da je najpoštenije da uradimo svoj budžet i da ne plaćamo tuđe dugove", rekao je Abazović.

On obećava da će sve plate i penzije biti redovno servisirane tokom januara, februara, i eventualno marta.

"Novac smo za narednu godinu obezbijedili. Čak mislimo da smo obezbijedili novac za 2022. godinu. Imamo veliku podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije", istakao je Abazović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.