Ekspertska Vlada Sporazumom da poništi odluku o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon

Ekspertska Vlada Sporazumom da poništi odluku o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" uputila je danas inicijativu sa predlogom za dopunu Sporazuma o programskim prioritetima ekspertske Vlade.

Crnogorska javnost danas je upoznata sa Sporazumom o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka, a koji prema najnovijim informacijama nije konačan dokument. 

Inicijativom koju su uputili Zdravku Krivokapiću, lideru Koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Aleksi Bečiću, lideru Koalicije “Mir je naša nacija” i Dritanu Abazoviću, lideru Koalicije “Crno na bijelo” predlažu da stavka nakon tačke devet (9) koja se odnosi na trajnu zabranu izgradnje minihidroelektrana glasi:

*Poništavanje odluke o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon i proglašavanje te planine za regionalni park prirode. Kao što ste upoznati na Sinjajevini već 42 dana traju narodne straže koje onemogućavaju da se na toj planini izvrši vježba koja bi podrazumijevala minobacačka gađanja, a sve sa ciljem da se zaštiti jedinstvena priroda te planine i stočarske zajednice koje na njoj žive u katunima.

Smatramo da je neophodno da novim sporazumom nove vlasti bude obuhvaćeno i suštinski važno pitanje uspostavljanje vojnog poligona na planini Sinjajevini, koje bi predstavljalo uništavanje jedinstvenog ekosistema u sastavu Biosferinog rezervata rijeke Tare pod zaštitom UNESCO, uništavanje javnog dobra od neprocjenjivog značaja za obnovu i razvoj stočarstva i turizma u Crnoj Gori, kao i kršenje cijelog niza međunarodnih propisa koje je Crna Gora dužna da poštuje...", navode iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.