Fon der Lajen: Prvi građani Evrope bi mogli biti vakcinisani prije kraja decembra
Fon der Lajen

Države da pripreme ogromnu logističku podršku

Fon der Lajen: Prvi građani Evrope bi mogli biti vakcinisani prije kraja decembra

Prvi građani EU bi mogli da budu vakcinisani protiv koronavirusa prije kraja decembra, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ali upozorila da zemlje članice moraju hitno da pripreme svoje logističke lance za davanje stotina miliona doza vakcina.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta Fon der Lejn je rekla da se "konačno vidi svijetlo na kraju tunela" i dodala da bi "prvi državljani EU mogli da budu vakcinisani prije kraja decembra". Evropska komisija, izvršno tijelo EU, ima dogovore sa šest potencijalnih snabdijevača vakcina i radi na sedmom ugovoru, prenosi N1.

"Situacija sa pandemijom i dalje ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, kovid je bio uzrok smrti broj 1 u EU prošle nedelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom, a u pojedinim regionima jedinice za intenzivnu njegu su pune. Znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smijemo ponavljati greške od ljetos", rekla je ona.

"Prebrzo i prenaglo relaksiranje restriktivnih mjera dovodi do rizika od trećeg talasa posle Božića. Prije nekoliko nedelja, rekla sam da će ovaj Božić u EU biti drugačiji. I da, biće tiši. Ovo je takođe pitanje solidarnosti između država članica. Ali ima i dobrih vijesti. Evropska komisija je do sada osigurala ugovore o nabavci vakcina sa šest kompanija. Prvi građani EU mogli bi da budu vakcinisani prije kraja decembra. Napokon vidimo svijetlo na kraju tunela", istakla je fon der Lajen..

Ali, upozorila je ona,  "iako su vakcine važne, vakcinacija je ono što se računa i države članice za nju moraju biti spremne sada".

"Govorimo o milionima špriceva ili hladnih skladišta koje je potrebno nabaviti, o pripremi centara za vakcinaciju, obuci radnika i slično. Ukratko, države čllanice moraju da pripreme logistiku za eventualno raspoređivanje stotina miliona doza. Jer to je naša karta za izlazak iz ove pandemije", zaključila je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.