SZO: Lijek remdesivir ne pokazuje efikasnost u liječenju kovida
Lijek "Remdesivir"

Ne smanjuje vrijeme oporavka niti potrebu za mehaničkom ventilacijom

SZO: Lijek remdesivir ne pokazuje efikasnost u liječenju kovida

Lijek remdesivir, koji proizvodi kompanija "Gilid", ne preporučuje se za liječenje pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida 19, bez obzira na to koliko su bolesni, s obzirom na to da ne postoji evidencija da smanjuje mortalitet ili potrebu za mehaničkom ventilacijom, saopštio je panel Svjetske zdravstvene organizacije.

Panel SZO je saopštio da ne postoji evidencija da remdesivir poboljšava ishod bolesti u smislu da smanjuje mortalitet, potrebu za mehaničkom ventilacijom, vrijeme oporavka i slično, prenosi Rojters.

Osim toga, lijek se daje intravenski, a trenutna evidencija ne opravdava njegovu upotrebu koja je komplikovana i skupa, navodi panel.

Panel je saopštio da je preporuka zasnovana na podacima iz četiri ispitivanja kojim je obuhvaćeno preko 7.000 pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19.

Preporuka SZO nije obavezujuća i ima za cilj da ljekarima pruži smjernice u donošenja odluka u vezi sa liječenjem pacijenata zaraženih koronavirusom.

One mogu da budu ažurirane kada se bude došlo do novih informacija.

Preporuka panela još jedna je prepreka za upotrebu lijeka, koji je dobio međunarodnu pažnju kao potencijalno efikasna terapija za kovid 19 tokom ljeta, nakon što su rana ispitivanja djelovala obećavajuće.

Ovo je jedan od ljekova koji je korišćen za liječenje Donalda Trampa, a ranija ispitivanja su pokazala da skraćuje vrijeme oporavka.

Remdesivir je jedan od dva lijeka koja trenutno imaju dozvolu za upotrebu prilikom liječenja pacijenata oboljelih od kovida 19 u preko 50 zemalja, ali je veliko ispitivanje koje je prošlog mjeseca predvodila SZO pokazalo da ima malo ili gotovo nimalo efekta na mortalitet i dužinu boravka u bolnici.

"Gilid" je doveo u pitanje rezultate ovog istraživanja.

Kompanija je saopštila da je lijek priznat kao standardna terapija za liječenje pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19 u smjernicama mnogobrojnih nacionalnih organizacija.

"Razočarani smo što smjernice SZO izgleda da ignorišu ovu evidenciju u vrijeme kada broj slučajeva dramatično raste širom svijeta, a ljekari se oslanjaju na remdesivir kao prvi i jedini odobreni antivirusni lijek za pacijente oboljele od kovida 19", naveo je "Gilid".

Posljednje preporuke SZO uslijedile su nakon što su udruženja ljekara sa odeljenja intenzivne njege saopštila da lijek ne treba da se koristi kod pacijenata oboljelih od kovida 19 koji su smješteni u ove jedinice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.