NVO Green Home: Mještani protiv izgradnje peletare u Bijelom Polju
Foto: NVO Green Home

NVO Green Home: Mještani protiv izgradnje peletare u Bijelom Polju

"U Vraneškoj dolini, u Bijelom Polju planira se još jedan projekat koji prijeti da ugrozi životnu sredinu. Naime, u selu Babaiće, opština Bijelo Polje, planira se izgradnja hale za preradu drveta, odnosno fabrike za proizvodnju peleta i postavljanje brenta za obradu drveta", saopšteno je iz NVO Green Home.

Kako se navodi u saopštenju, izgradnja ovog objekta planirana je  na poljoprivrednom zemljištu, u čijoj neposrednoj blizini se nalaze njive, voćnjaci i pčelinjaci. 

"S obzirom da je mještanima ovog sela primarno zanimanje poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo, ali i da su više poljoprivrednih domaćinstava iz neposredne blizine kooperanti za otkup mlijeka, izuzetno je zabrinjavajuće da se vrši prenamjena ovog kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta u industrijsko zemljište.

Dodatno, važno je napomenuti da su započeti radovi na izgradnji ovog objekta planirani na samo 50 metara od prvih naseljenih kuća",navode iz NVO.

Dodaje se da su zemljani radovi bez obilježja o kom objektu se radi započeti još u vrijeme prvog talasa epidemije korona virusa u martu 2020.godine. 

"U međuvremeni,  mještani sela Čokrlije i Babaići su  uputili pismo Mjesnoj zajednici Pavino Polje i Opštini Bijelo Polje, sa potpisima podrške 102 građanina iz neposredne okoline, sa jasnim stavom da se protive granji ovog objekta, i da kvalitet života mještana i pravo na zdravu životnu sredinu moraju biti na prvom mjestu.

Zabrinjavajuće je da je investitor pripremnim radovima značajno izmijenio stanje na planiranoj lokaciji, na osnovu kog treba da se radi elaborat procjene uticaja na živonu sredinu.

Ovakvim netransparentnim postupanjem se procjena uticaja na životnu sredinu, javna rasprava i učešće mještana u cjelokupnom procesu obezvređuju", kađu iz NVO Green Home.

Na osnovu navedenog Green Home je nadležnima podnijela inicijative za vršenje inspekciskog nadzora, te očekuju da će iste postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

"Podsjećamo da  su nadležne institucije dužne da prilikom izdavanja dozvola za ovaj i slične projekte javni interes stave ispred interesa pojedinaca", zaključuju iz NVO.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.