Nove mjere i u Srbiji: Objekati rade do 21h, izuzetak apoteke i pumpe
Ana Brnabić

Nove mjere i u Srbiji: Objekati rade do 21h, izuzetak apoteke i pumpe

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije donijela odluku da ograniči radno vrijeme većine objekata, osim apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane, do 21 sat.

"Prihvatila sam savjet stručnog dijela Kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije mjere, kako bismo zaustavili širenje koronavirusa i Vlada je donijela odluku da u ovom trenutku ograničimo rad svega, prije svega rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara... svega osim apoteka, dostava hrane, benzinski pumpi i privrede", kazala je Brnabić nakon hitne sjednice Vlade Srbije.

Brnabić je kazala da se sa novom mjerama kreće od utorka.

"Počećemo sa mjerama od utorka, 17. novembra, jer želimo da damo jedan dan svima da se prilagode i organizuju oko ovoga", kazala je.

Ova mjera, dodala je, trajaće 15 dana, odnosno do 1. decembra.

Neće biti zatvaranja škola

Brnabić kaže da što se škola tiče, tu se "ništa ne mijenja".

"Škole u ovom trenutku...Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, da nema zatvaranja. Djeca su najbezbednija u školama. U osnovnim školama u Srbiji imamo 39 zaraženih učenika, od toga u Beogradu 20, u srednjim školama imamo 52 kovid pozitivna, od toga 22 u Beogradu. Nadam se da je i vama jasno koliko je sitaucija u školama stabilna, bezbjedna i dobra koliko su i đaci nastavnici disciplinovani", rekla je Brnabić.

Govoreći o uvođenju obaveznog nošenja maski na otvorenom, Brnabić kaže da se o tome razmišlja.

 "Razmislićemo i o tome, ali ja mnogo više vjerujem u svijest pojedinica nego u kaznenu politiku. Uveli smo kazne kao mehanizam koji će nam malo pomoći, ali to nije borba koji možemo da dobijemo sami, ili svaki pojedinac da se potrudi ili gubimo. Nemamo mi dovoljno inspekcija da obiđemo sve, ali ne treba da se igramo mačke i miša, da se jurimo...", kazala je premijerka.

Ona je dodala da je sledeća mjere - zabrana kretanja, ali da Vlada nije za to, i da takva mjera neće biti donijeta ako ne bude neophodno.

"Sad ne razmišljamo o tome, predvidjanja su da će ova mjera će dati rezultate i da će brojevi početi da opadaju", rekla je premijerka.

Srbija u zelenoj zoni, najmanja stopa smrtnosti

Brnabić je rekla da Srbija u ovom trenutku ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi ali i na svijetu i da to na najbolji mogući način pokazuje znanje i posvećenost zdravstvenih radnika. Kaže da je smrtnost u Srbiji 1,3 posto i misli da je u regionu i Evropi ispod nas samo par zemalja, a da svi ostali imaju većiu smrtnost.

"Imamo i još slobodnih kreveta u bolnicama što nije slučaj sa brojnim zemljama EU", rekla je premijerka i navela da nekoliko zemalja mora oboljele da šalje u druge zemlje.

"Mi smo daleko od ovog scenarija i mislim da ni u jednom trenutku nećemo biti blizu toga".

Kaže i da se u Srbiji dobija rezultat testa na koronu u prosjeku za pet sati najdalje 12 sati čekanja, a da se na rezultate u mnogim drugim zemljama čeka više od pet dana.

"Kada pogledate sa druge strane i pored ovih zastrašujućih brojeva i u odnosu na to kakva je situacija u regionu i Evropi, mi se i dalje nalazimo u zelenoj zoni sa 1.110 registrovanih na 100.000 stanovnika, od nas manje ima samo Albanija, a ne može da se poredi broj testiranih u Albaniji sa brojem testiranih kod nas", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je sada pravi trenutak da budu uvedene dodatne mjere i da "pokušamo da ostanemo na ovome".

"Uspjeli smo da zaravnimo krivu, ali moramo da je zaravnimo još nekoliko dana da bi počela da pada", rekla je Brnabić.

Naglasila je da će ekonomski Srbija ovu godinu završiti kao zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi.

Prenijela je i da se krenulo u implementaciju izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da su od 13.11 krenule da se izriču i mandatne novčane kazne za nepoštovanje mjera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.