Crnogorski vojnici spremni za učešće u NATO misiji
VCG

Crnogorski vojnici spremni za učešće u NATO misiji

NATO ocjenjivači, posmatrači i članovi ocjenjivačkog tima ocjenjivali su prošle sedmice u okviru vježbe "Odlučan odgovor" deklarisane snage Vojske Crne Gore, koji će biti angažovani u NATO snagama za brzo reagovanje (NRF).

Iz NATO Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, je saopšteno da su crnogorski vojnici, nakon testiranja, spremni za misiju NATO.

"Deklarisane jedinice Vojsks Crne Gore ocjenjivane su u skladu sa NATO sistemom testiranja (CREVAL), a NATO ocjenjivači, posmatrači i članovi nacionalnog ocjenjivačkog tima obučeni su za pripremu, validaciju i spovođenje borbene gotovosti u borbenim jedinicama i štabovima", saopšteno je Pobjedi iz SHAPE-a.

Iz Vrhovne NATO komande kazali su i da su nakon evaluacije, crnogorske jedinice koje su testirane, spremne za učešće u NRF 2021.

Crna Gora će, shodno ranijoj odluci Parlamenta, uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF).

NRF su visoko spremne i tehnološki napredne multinacionalne snage sastavljene od kopnenih, pomorsklh, vazduhopiovnih i snaga za specijalne operacije, koje Savez može rasporediti brzo i gdje je to potrebno.

"Pored svoje operativne uloge, NRF se može koristiti za veću saradnju u obrazovanju i obuci, unapredenje vježi i bolju upotrebu tehnologije", kaže se u obrazloženju Odluke o učešću crnogorskih vojnika u misiji.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih sanaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu.

Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NATO Savjet ministara, konsenzusom članica Savjeta.

Operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

"U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa Odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da će upućivanjem pripadnika VCG u NRF, Crna Gora aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta Saveza, a time direktnom upređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.