Turska: 69 žrtava zemljotresa, spasena jedna osoba poslije 36 sati
Foto: Anadolija

Turska: 69 žrtava zemljotresa, spasena jedna osoba poslije 36 sati

Turski spasioci su izvukli 70-godišnjaka iz zgrade srušene u zemljotresu u kom je najmanje 69 osoba poginulo, a više od 900 je povrijeđeno. Dvoje tinejdžera je poginulo na grčkom ostrvu Samosu.

U zemljotresu je povrijeđeno 949 osoba, a do sada je iz bolnica otpušteno više od 700 lakše povrijeđenih.

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Turske (AFAD) saopštila je da je u zemljotresu u Izmiru poginulo 69 osoba.

AFAD je ranije saopštio da je povrijeđeno 949 osoba, od toga 729 je otpušteno iz bolnica, a 220 je zadržano na liječenju.Akcije spašavanja i dalje traju u osam zgrada.

Za ljude koji su ostali bez kuća i stanova obezbijeđeno je više od 3.000 šatora sa 13.000 kreveta i tu će boraviti dok im se ne obezbijedi trajni smeštaj.

Spasilačke ekipe i danas su nastavile potragu za ljudima koji su ostali ispod ruševina više desetina srušenih kuća i zgrada.

Danas je pronađen jedan sedamdesetogodišjak, koji je bio zatrpan 36 sati.

Predsjednk Turske Redžep Tajp Erdogan poručio je da će država izgraditi kuće i stanove svima koji su ostali bez njih.

Na grčkom ostrvu Samos, koje je takođe pogođeno zemljotresom, dvoje tinejdžera stradalo je kada je na njih pao zid, a najmanje 19 osoba je povrijeđeno.

Zemljotres je zatresao u petak popodne, rušeći zgrade u Izmiru, trećem najvećem turskom gradu, izazivajući mali cunami u kvartu Seferihsar i na ostrvu Samosu.

Posle glavnog udara uslijedilo je stotine naknadnih potresa.

Prema istanbulskom institutu Kandili zemljotres magnitude 6,9 imao je epicentar u Egejskom moru sjeveroistočno od Samosa.

AFAD je naveo da je zemljotres bio magnitude 6,6 i da je bio na dubini od oko 16 kilometara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.