Bezbjednost novinara da bude u fokusu nove vlade
Damir Nikočević, foto: CGO

CGO

Bezbjednost novinara da bude u fokusu nove vlade

Povodom 2. novembra - Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima, Centar za građansko obrazovanje podsjeća na, kako kažu, nedopustivu praksu ćutanja nadležnih institucija u razrješavanju napada na novinare.

Kako su kazali nova Vlada, čije se formiranje brzo očekuje, imaće priliku da ispravi propuste prethodnih vlasti i da sve ono što su njeni predstavnici godinama javno zagovarali pretoči u djelo. Jedan od ciljeva nova Vlade mora biti i stvaranje ambijenta u kojem će svi novinari moći da izvještavaju slobodno, bez posljedica po njihovu bezbjednost.

"Tokom 2019. godine zabilježena su četiri slučaja napada na novinare, a za tri su podignute optužnice. Posljednji izvještaj Evropske komisije naglašava da je napredak u rješavanju nasilja nad novinarima „i dalje veoma ograničen“, te da su najvažniji slučajevi poput ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina „Dan“ Duška Jovanovića i napada na novinarku lista „Vijesti“ Oliveru Lakić 2018. godine i još uvijek neriješeni. Rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija ostaje bez adekvatnih efekata uslijed ograničenja u dobijanju potpunih informacija od nadležnih organa. Prošlogodišnje izjave Vladinih zvaničnika da su postojali ozbiljni interni propusti u istragama, uz sumnju da neki slučajevi nikada neće biti razriješeni su deprimirajući", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.