Zeković: Sveti sinod SPC da odabere Mitropolita koji će istinski omogućiti nacionalno pomirenje u Crnoj Gori
Aleksandar Saša Zeković

Zeković: Sveti sinod SPC da odabere Mitropolita koji će istinski omogućiti nacionalno pomirenje u Crnoj Gori

Aleksandar Saša Zeković, građanski aktivista bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije uputio je izraze saučešća svim vjernicima SPC i njenom sveštenstvu povodom smrti Mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija.

"Na Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne pravoslavne crkve i Episkopskom savjetu u Crnoj Gori je da kroz izbor novog mitropolita i budući crkveni život osiguraju pristup koji bi mogao voditi ponovnom jedinstvu pravoslavlja u Crnoj Gori i zdravijem, humanom i hrišćanskom odnosu prema prema pripadnicima manjinskih naroda, vjernicima drugih pravoslavnih crkvi i ostalih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, pripadnicima različitih društvenih grupa, posebno kako se njihova bezbjednost i lični integritet, bez obzira na razlike, nikada ne bi doveli u pitanje", naveo je Zeković, i dodao da je na njima sada posebna odgovornost u zaustavljanju klerikalizacije društva i prilika u Crnoj Gori.

Pozvao je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne pravoslavne crkve i Episkopskom savjetu u Crnoj Gori da kroz izbor novog mitropolita istinski doprinesu i omoguće nacionalno pomirenje u Crnoj Gori, ne dovodeći u pitanje, antifašističke tekovine, samobitnost crnogorske nacije i samostalnost države Crne Gore.

"Podrazumijeva se da negiranje crnogorske nacije, ponižavanja drugih naroda zbog njihove ranije vjere ili negiranje zločina i genocida treba postati prevaziđeni narativ", poručio je Zeković.

Istakao je da registracijom koja je obavljena kako u Republici Srbiji tako i u svim nezavisnim državama u kojima djeluje Srpska pravoslavna crkva, iskažu poštovanje i prema Crnoj Gori i tako uvaže njenu državnu samostalnost i integritet.

"Polazeći od toga, kako se tvrdi, da su eparhije Srpske pravoslavne crkve neraskidivi dio bića Crne Gore, onda je na Svetom arhijerejskom sinodu da izabere novog mitropolita koji će uvažiti i poštovati u cjelini sve crnogorske propise pa tako i Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima, i pored brojnih i uspjelih manipulacija, nije proizveo nijednu štetnu posljedicu", poručio je Zeković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.