Pariz:Velike gužve na izlazima iz grada, građani odlaze u selo uoči karantina(VIDEO)

U četvrtak uveče su oko Pariza zabilježene rekordne, do sada neviđene saobraćajne gužve samo nekoliko sati uoči najavljenog karantina u cijeloj zemlji.

Kolone i gužve oko Pariza ukupno su se protezale na čak 700 kilometara u četvrtak uveče, jer je odredba o karantinu, kao mjeri za sprječavanje širenja koronavirusa, u čitavoj zemlji stupila na snagu u ponoć. Francuzi od petka bi trebalo da ostanu kod kuće, osim u slučaju nužnog odlaska na posao ili zbog medicinskih razloga, piše BBC.

Predsjednik Emanuel Makron je rekao da "zemlji prijeti drugi talas pandemije, koji će sigurno biti mnogo snažniji od prvog".

Dnevni broj novozaraženih u Francuskoj je na najvišim nivoima od aprila, a u četvrtak su otkrili 47.637 novih slučajeva covida-19 i imali su 250 preminulih.

Francuski mediji izvještavaju da su Parižani krenuli da napuštaju grad kako bi karantin proveli na selu.

Neki od njih su se vraćali sa odmora, budući da su u Francuskoj ove nedjelje bili školski praznici, koji se završavaju nedeljnim praznikom Svih svetih.

Velike gužve zabilježene su i oko Liona i Bordoa.

Neposredno nakon ponoći, fotoreporteri su snimili prazne pariske ulice nakon uvođenja karantina.

5f9991e469331a0011bc5b84

Foto: Getty images

Francuska vlada je u četvrtak objavila spisak novih mjera, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće.

Francuski premijer je u četvrtak objavio precizan spisak mjera drugog karantina za suzbijanje kovida-19, koji počinje u petak i trajaće do 1. decembra.

Građani će morati da ostanu u svojim domovima i da izlaze samo uz valjano opravdanje, poput nabavke prehrambenih namirnica, prevoza djeteta u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz doma, odlaska ljekaru, pružanja hitne pomoći članu porodice i jednosatnog treninga, na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma.

Ministarka rada Elizabet Born je rekla da će rad od kuće biti obavezan tokom cijele nedjelje, osim ako to nije tehnički moguće.

Svi koji će izlaziti iz kuća moraće da nose dokument kojim opravdavaju svoj izlazak, a provjere će vršiti policija.

Škole će, za razliku od mjera uvedenih na proleće, kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.