Najsiromašniji predsjednik na svijetu završio političku karijeru: Živio na farmi, donirao platu...
Hose Muhika, foto:AP

Najsiromašniji predsjednik na svijetu završio političku karijeru: Živio na farmi, donirao platu...

Bivši predsjednik Urugvaja Hose Muhika ozvaničio je ostavku u Senatu i time se definitivno povukao iz aktivnog bavljenja politikom.

Muhika će ostati poznat kao najskromniji i najsiromašniji predsjednik jedne države.

Prema pisanju stranih medija ostavku jednog od najvažnijih lidera latinoameričke ljevice ubrzala je pandemija korona virusa, jer 85-godišnjak boluje od imunološke bolesti.

"Ova situacija me prisilila da s velikim žaljenjem zatražim da se pregovara o mojoj ostavci na mjestu odakle mi je odobreno državljanstvo", napisao je Muhika u pismu pročitanom u utorak na vanrednoj sjednici Senata.

"Pandemija me 'izbacila'. Postoji vrijeme za dolazak i odlazak u životu", rekao je bivši predsjednik o svojoj ostavci.

Muhika je rekao da je "mržnja vatra poput ljubavi, ali ljubav je kreativna, a mržnja nas uništava".

Muhika je svojim načinom života i odbijanjem da živi u predsjedničkoj rezidenciji pobrao brojne simpatije širom svijeta.

Tokom predsjedničkog mandata (2010.-2015.) živio je sa ženom u jednosobnoj kući na porodičnoj farmi, a posjedovao je i stari model Volkswagena iz 1987. godine. Muhika se zalagao za pokretanje državne marihuanske industrije. Nije imao tjelohranitelje niti je koristio službeni automobil, a skoro cijelu platu je donirao.

Zbog specifičnog načina života za jednog političkog lidera, mnogi su ga nazivali najsiromašnijim predsjednikom na svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.