Francuska: Večeras policijski čas za 20 miliona građana
Ilustracija

Francuska: Večeras policijski čas za 20 miliona građana

Za oko 20 miliona Francuza od večeras u 21 do ujutro u 6 sati važi policijski čas kao mjera vlade protiv epidemije koronavirusa.

Osobi koja krši pravila prijeti novčana kazna 135 eura, a u slučaju ponavljanja prekršaja biće izrečena kazna do šest mjeseci zatvora i 3.750 eura.

Noćni karantin odnosi se na Pariz i njegovo šire područje, kao i za gradove Lion, Lil, Tuluz, Monpelje, Sent-Etjen, Marsej, Ruan i Grenobl.

Tom mjerom izuzete su osobe koje idu na posao, osobe koje imaju neki medicinski problem kao i one koji moraju u posjetu članu porodice kome je potrebna pomoć.

Za vrijeme policijskog časa, vlasnici kućnih ljubimaca će moći da izvedu svoje životinje na krug ne veći od kilometra od mjesta stanovanja.

Tokom noćnog karatina, osobe koje izlaze moraće da imaju potvrdu o razlozima napuštanja doma. Ta potvrda može da bude na papiru ili na mobilnom telefonu.

Oko 12.000 policajaca i žandarma biće raspoređeno pored gradskih policijskih patrola kako bi se nadgledalo poštovanje policijskog časa.

Ta mjera će pogoditi ugostiteljstvo, kao i svijet kulture jer neće biti pozorišta, predstava i bioskopa uveče. Sve je prebačeno tokom dana.

Građani će moći da se kreće po zemlji, ali uveče svi moraju da budu u svom domu ili mjestu privremenog stanovanja.

Policijski čas će trajati četiri sedmice, ali se predviđa nastavak do 1. decembra ukoliko ne bude poboljšana epidemiološka situacija.

U Francuskoj su u četrvtak i petak umrle 122 osobe od koronavirusa, a od početka epidemije 33.303. Dnevno bude zaraženo više od 20.000 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.