Leković: Djeca sa posebnim potrebama usljed nepostojanja Dnevnog centra idu u improvizovani kontejner
Momčilo Leković

Leković: Djeca sa posebnim potrebama usljed nepostojanja Dnevnog centra idu u improvizovani kontejner

"Više puta su Opština Bar i njeni čelnici pokazivali konstantnu i neadekvatnu brigu za naše najmlađe sugrađane. Bilo da se radi o djeci predškolskog uzrasta, osnovcima, srednjoškolcima ili kao u ovom slučaju djeci sa posebnim potrebama, briga je bila jednaka odnosno potpuno neadekvatna", ocijenio je Momčilo Leković, odbornik Demokrata u SO Bar.

Ističe da za sve u Opštini Bar ima dovoljno novca, osim za osnovne potrebe građana.

"Od troškova za uređenje dvorišta investitorima-kumovima u iznosu od 300 hiljada, izgradnje prilaznih saobraćajnica raznim investitorima koja koštaju građane na stotine hiljada eura svake godine, prošlogodišnje potrošnje od skoro 300 hiljada eura za nova službena vozila, ovogodišnje partijsko predizborno asfaltitanje puteva u iznosu od 400 hiljada, medijsko reklamiranje prvog čovjeka grada u iznosu od 50 hiljada na godišnjem nivou, do situacije da se djeca sa posebnim potrebama usljed nepostojanja dnevnog centra i oduzimanja privremenog prostora u sklopu OŠ Jugoslavija, sele u improvizovani kontejner", navodi Leković.

Naime, od 2002 godine. Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama je dobilo na korišćenje prostoriju škole O.Š. Jugoslavija.

"S obzirom da ove godine ima više odjeljenja prvaka specijalnom odjeljenju su oduzeli učionicu a njihovu ostavili prvacima. Prema svjedočenju roditelja oni će moći prostorije da koriste samo popodne i sve stvari iz prostora u kom su boravili će biti prebačene u improvizovani kontejner. S obzirom da u posljednjih 20 godina u užem jezgru barske opštine nije izgrađena ni jedna osnovna ili srednja škola, kao i da se na zahtjev investitora u dogovoru sa lokalnim čelnicima iz planskih dokumenata brišu vrtići i škole, a da saga o izgradnji dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama traje već deceniju, onda ovdje govorimo o sistemskom problemu koji je ustanovila DPS vlast.Na sreću, raštimovani orkestar koji već tri mjeseca nije u stanju da se okupi i odsvira svoju posljednju kompoziciju (održi sjednicu SO Bar) odlazi sa scene pa će ovo na svu sreću biti i vjerovatno posljednja bruka odlazeće vlasti", navodi Leković.

Međutim, posljedice kako kaže ostaju kao i odgovornost.

"Odlazeća vlast moraće da objasni roditeljima djece sa posebnim potrebama, nadležnim organima ali i cjelokupnoj javnosti gdje je nestao novac u iznosu od preko 200 hiljada eura namijenjen za izgradnju dnevnog centra i zbog čega taj projekat i dan danas nije gotov. Dok to vrijeme dođe, apelujemo na odlazeću vlast da vaspitače i djecu odmah smjesti u adekvatan prostor u kojem će moći da funkcionišu, odnosno uče i žive srećno i zadovoljno.Jer teško onom, ko uvrijedi dijete", zaključuje Leković.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.