SAD ostaju saveznici Crnoj Gori
Bečić i Rajzing Rajnke na sastanku

Sastanak Bečića i Rajzing Rajnke

SAD ostaju saveznici Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke.

Ističući da su SAD dokazani prijatelj Crne Gore, Bečić je zahvalio ambasadorki na kontinuiranoj posvećenosti bilateralnim odnosima i izrazio očekivanje da će dvije zemlje nastaviti dobru saradnju i kroz partnerstvo u NATO alijansi.

U tom kontekstu, Bečić je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu.

Ambasadorka je istakla da bi u svijetlu demokratskih promjena u Crnoj Gori, politička debata trebalo da se vrati u parlament.

Podsjetivši da SAD izuzetno cijene partnerstvo Crne Gore i njen evroatlantski pravac, ambasadorka je naglasila spremnost za pružanje ekspertske pomoći reformama koje očekuju novi saziv Skupštine, polazeći od upravo objavljenog Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu.

Bečić je kazao da poruke Evropske komisije o najnovijem izvještaju, upućuju da politika proširenja ostaje visoko na listi prioriteta Evropske unije i da istovremeno predstavlja podsticaj novoj vlasti da što prije konstituiše novu Vladu, kako bi nastavila svoj put ka Evropskoj uniji.

IMG5214

Bečić i Rajzing Rajnke

Tokom razgovora, Bečić se osvrnuo i na jučerašnji konsultativni sastanak lidera tri koalicije sa predsjednikom Crne Gore i izrazio očekivanje da će svi konstituenti pokazati neophodnu ozbiljnost i ispuniti očekivanja građana.

"Protekli period obilježili su brojni istorijski trenuci, a jučerašnji sastanak svakako je jedan od njih. Uvjeren sam i ohrabren da će ovaj konstruktivan sastanak  predstavljati početak uspješne kohabitacije", poručio je Bečić.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora pokazala zavidan nivo demokratske zrelosti i da poruke novog skupštinskog saziva ohrabruju da će Crna Gora dosljedno ispunjavati principe iz Sporazuma tri koalicije.

Ambasadorka Rajnke je zaključila da će SAD nastaviti da bude saveznik Crnoj Gori, naročito u oblastima koje su od obostranog interesa.

Bečić je upoznao ambasadorku sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.