EU uvela sankcije za 40 bjeloruskih službenika, Lukašenko nije na listi
Ilustracija

Poručeno da će se pratiti djelovanje predsjednika Bjelorusije

EU uvela sankcije za 40 bjeloruskih službenika, Lukašenko nije na listi

Evropska unija dogovorila je sankcije za 40 bjeloruskih zvaničnika koje optužuje za miješanje u izbore i kršenje ljudskih prava u zemlji, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Mišel je objavio na Tviteru da su se lideri EU složili da sankcije sprovedu bez odlaganja i naveo da na listi nije predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ali da će EU "pratiti situaciju", prenosi Beta.

"Ponovili smo da građani Bjelorusije imaju pravo da izaberu svoju sopstvenu budućnost", naveo je predsjednik Evropskog savjeta.

On je dodao da će EU nastaviti da ulaže napore kako bi podržala važne vrijednosti kao što su sloboda štampe, sloboda govora i civilno društvo.

"Zalažemo se za sveobuhvatni dijalog o Bjelorusiji, podržavamo OEBS, koji može da ima važnu ulogu u potrazi za konstruktivnijim pristupom", istakao je Mišel.

EU ne priznaje rezultate izbora u Bjelorusiji na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat ocjenjujući da oni nisu bili ni slobodni ni pošteni i nisu ispunili međunarodne standarde.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.