Knežević, Mandić i Medojević

"Povući Zakon, ugovor sa SPC da potpiše Irinej, a ne Amfilohije"

Lideri Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije Andrija Mandić i Milan Knežević juče, u odvojenim razgovorima sa kandidatom za mandatara vlade Zdravkom Krivokapićem, zatražili su - prije nego što bude formirana vlada - da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a da nakon toga država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa Sinodom Srpske crkve i patrijarhom Irinejem. To je u kratkoj izjavi za Pobjedu sinoć saopštio lider DNP-a Milan Knežević.

"DF će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče antipravoslavni i antisrpski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer smo to obećali građanima. Nakon toga se stiču uslovi da se potpiše temeljni ugovor sa SPC i zaštite naše svetinje u Crnoj Gori. Poslije ćemo se dogovarati oko personalnih rješenja u vladi",rekao je Knežević.

Insistiranje Kneževića da temeljni ugovor potpiše patrijarh Irinej i Sinod SPC je u suprotnosti sa stavom Mitropolije koja je zahtijevala da mitropolit Amfilohije potpiše ugovor. Kneževićev zahtijev je, prema saznanjima Pobjede, podržao i lider Nove Andrija Mandić.

U saopštenju nakon sastanka, iz DNP-a je istaknuto da je Knežević još jednom potvrdio spremnost da podrži Zdravka Krivokapića za mandatara buduće vlade i da će to isto saopštiti na konsultacijama kod predsjednika države.

"Milan Knežević je u ime DNP-a budućem mandataru predložio da novouspostavljena parlamentarna većina koja je dala podršku Zdravku Krivokapiću, i prije izbora vlade, povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako bi se nakon toga stvorili preduslovi da država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa SPC i Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim Irinejem", navodi se u saopštenju.

Prije Kneževića sa Krivokapićem se sastao lider Nove Andrija Mandić, ali se on nije oglašavao nakon sastanka.

Prema saznanjima Pobjede, Mandić je, osim zahtjeva o povlačenju Zakona i potpisivanju temeljnog ugovora, predočio da sve strane koje učestvuju u pregovorima o formiranju nove vlade treba da ispoštuju izbornu volju građana.

I pored najava, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević nije se juče sastao sa Krivokapićem.

Iz PZP-a je saopšteno da će se Medojević u središtu stranke sastati kada Krivokapić bude zvanično imenovan za mandatara.

Susret Krivokapića sa Amfilohijem

Uoči drugog kruga pregovora, Krivokapić se juče sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem.

Inače, Amfilohije je lidere parlamentarne većine ranije okupio u Manastiru Ostrog i imao je presudnu ulogu u uspostavljanju nove parlamentarne većine kao i predlaganju Krivokapića za kandidata za mandatara.

"Krivokapić je u ponedjeljak veče bio kod Amfilohija u Hramu u periodu od 20 do 22.30 sati", tvrdi izvor Pobjede.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.