Knežević, foto: Rtcg

Knežević apeluje da ne ispitujmo granice zdravstvenog sistema

"Niko od nas nije otporan, svi možemo da obolimo u istom trenutku a onda dolazi do kompletne blokade sistema"

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević kazao je da trenutna epidemiološka situacija u zemlji nije najbolja, te da ne bi trebalo ispitivati krajnje granice zdravstvenog sistema. U svemu je, kaže on, dobro to što zdravstveni sistem još uvijek kontroliše stanje u Crnoj Gori. Potpuno zatvaranje kao krajnja mjera – da, kaže Knežević, ali navodi da se nada da će doći do pada oboljelih, a samim tim i ublažavanja mjera.

Govoreći o strategiji u slučaju pogoršanja situacije, Knežević je rekao da su usvojene strategije za sve scenarije – obolijevanja od 0,1 do čak deset odsto i više.

„Vidite i sami da u posljednjih nekoliko dana dolazi do povećanog broja, to jest velikog broja obolijevanja, da su brojke između 150 i čak nekoliko dana preko 200 slučajeva, što govori da trenutna epidemiološka situacija nije najbolja“, rekao je Knežević.

On je u Jutarnjem programu Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekao da je u svemu ipak dobro da Institut za javno zdravlje i zdravstveni sistem kontrolišu situaciju.

Međutim, nastavi li se ovakvo ponašanje građana, koje će za posljedicu imati rast broja oboljelih, Knežević upozorava da to neće biti dobro.

„Moramo da imamo svijest ponašanja kako i šta da radimo, prvenstveno moramo da štititmo druge od sebe i sebe od drugih. Virus nije toliko bezazlen kao što ga neki upoređuju s virusom gripa“, upozorio je Knežević.

Napominje da niko od nas nije otporan, te da svi možemo da obolimo u istom trenutku. Ako se to desi, dolazi do blokade kompletnog, a ne samo zdravstvenog sistema.

„Nećemo imati ni drugih profesija koje će moći da rade, pa ćemo biti u velikom problemu“, rekao je Knežević.

Zdravstveni sistem je, navodi spreman na sve scenarije. Kad je u pitanju situacija na sjeveru zemlje, Knežević kaže da veći broj oboljelih u tom dijelu zemlje.

„Ne zaboravimo Podgoricu, gore naravno Berane, Rožaje, Bijelo Polje, Pljevlja. Šalje se pomoć. Krizni medicinski štab, u komunikaciji sa svim kovid bolnicama šalje pomoć gdje je to potrebno“, rekao je Knežević.

Vodi se računa o tome svakodnevno, navodi on, uz ocjenu da za ovaj scenario imamo sve neophodne tehničke i kadrovske kapacitete.

„Ne treba ispitivati krajnje granice zdravstvenog sistema. Još nijesmo došli do tog scenarija, ako sa ovim ponašanjem nastavimo, možemo doći u tu situaciju, a to svakako nije dobro“, poručio je on.

Izvor: Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.