Husović: Poziva da uđemo u vlast nije bilo, Demokratama smo predložili formiranje manjinske vlade
Rafet Husović

"Ponosni smo na rezultate izbora"

Husović: Poziva da uđemo u vlast nije bilo, Demokratama smo predložili formiranje manjinske vlade

Manjinska vlada, koju bi iz redova opozicije podržale i druge proevropske i prograđanske partije, obezbijedila bi potrebnu proevropsku dvotrećinsku većinu u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda, kazao je u intervjuu za Dan Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke.

On je istakao i da zvaničnog poziva za ulazak manjinskih partija u vlast još nije bilo, osim preko medija i dodao da je ponuda koju su nedavno predoči li Demokratskoj Crnoj Gori bila realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a.

Komentarišući izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 30. avgusta, Husović je kazao da može biti samo ponosan jer su osvojili 35 odsto više glasova nego 2016. godine. Poručio je i da je zadovoljan položajem Bošnjaka trenutno, da su povećali zastupljenost u institucijama ali da na tome još treba da se radi jer to nije, kako je kazao, ni blizu procentu srazmjerne zastupljenosti. Husović je i osudio dešavanja oko izbornog dana vezano za bošnjački narod, posebno u Pljevljima, ali i u drugim gradovima.

Husović je komentarišući izborni i postizborni dan kazao da su se u Crnoj Gori na dan izbora ispoštovali svi demokratski procesi i da je dan poršao mirno bez ikakvih incidenata što je kako je naglasii za pohvalu.

"Sa žaljenjem ističem da smo imali seriju napada na Bošnjake i objekte Islamske zajednice u nekoliko gradova, a posebno je to bilo izraženo u Pljevljima, gdje smo imali direktne prijeteće poruke upućene Bošnjacima u ovom gradu. To je nedopustivo, Bošnjaci u ovom gradu se jesu uplašili, jer im se prijetilo Srebrenicom. Sve to je rezultat jedne atmosfere straha koja je od početka godine uperena uglavnom protiv Bošnjaka u Pljevljima, Beranama i još nekim sredinama. Bošnjaci su dio društvenog bića Crne Gore i niko nema pravo da im ugrožava pravo na život", dodao je Husović komentarišući atmosferu u danima posle izbora.

Predsjednik Bošnjačke stranke je konstatovao da se kroz medije konstantno pominje poziv vladajuće koalicije da i manjinske partije pristupe njima i formiraju Vladu međutim da zvaničnog poziva još nije bilo.

"Mi smo imali jedan susret sa delegacijom Demokratske Crne Gore, gdje smo razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji. Smatrajući da Demokrate, kao jedna ozbiljna prograđanska politička opcija, na osnovu ostvarenog izbornog rezultata zaslužuju da budu okosnica nove vlade, ponudili smo predlog manjinske vlade, u kojoj bi osim njih bili još i koalicija Crno na bijelo, sa ili bez manjinskih partija", naglasio je Husović i pojasnio da su takvu ponudu uputili jer su ove dvije koalicije jasno proučile da neće saranju sa DPS-om.

Naglašava da je u ovom momentu ova ponuda realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a.

"Manjinska vlada, koju bi iz redova opozicije podržale i druge proevropske i prograđanske partije, obezbijedila bi potrebnu proevropsku dvotrećinsku većinu u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda", izričit je Husović u intervjuu za Dan.

Na pitanje da li su imali sastanke sa dosadašnjim partnerima na vlasti i kakav će odnos biti prelaskom DPS-a u opoziciju, Husović kaže da su u okviru evropskog bloka, koji sačinjavaju dosadašnji koalicioni partneri, razgovarali  o različitim modelima djelovanja u narednom periodu.

Husović smatra da će jedinstveni evropski blok biti garant očuvanja Crne Gore kao građanske države.

Predsjednik Bošnjačke stranke kazao je da se položaj bošnjačkog naroda popravio u odnosu na period posle referenduma, međutim da ima još posla da bi bošnjaci bili srazmjerno zastupljeni u sve organe vlasti.

"Država Crna Gora je u prethodnom periodu znala da cijeni žrtvu koju su Bošnjaci kao narod podnijeli u prošlosti. Želim da vjerujem da će pozitivan odnos prema svim ovim pitanjima ostati i dalje, kako bi Crnu Goru sačuvali kao građansku i multietničku državu", kazao je Husović.

Predsjednik BS poručio je da su u stranci prezadovoljni rezultatom na izborima, s obzirom da su uzeli ukupno 16.500 glasova, što predstavlja 35 odsto više u odnosu na prošle izbore.

"Drago mi je što su Bošnjaci ovoga puta kao nikada do sada glasali svoju stranku i na taj način nam poslali jasnu poruku u kojem pravcu da nastavimo našu politiku u narednom periodu. Mi smo tokom ranijih izbornih ciklusa imali i podršku naše dijaspore. Ipak, ovoga puta zbog korona virusa, ali i zbog prijetnji nekih funkcionera Demokratskog fronta, dijaspora nije došla. Tako smo imali situaciju da je najmanja izlaznost bila upravo u opštinama gdje žive pripadnici manjinskih naroda", zaključio je Husović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.