Bjeloruska opozicionarka pozvala EU da odbace lažne rezultate izbora
Tihanovska, foto: Tanjug/AP

"Lukašenko je izgubio svaki legitimitet u očima našeg naroda i svijeta"

Bjeloruska opozicionarka pozvala EU da odbace lažne rezultate izbora

Bjeloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska pozvala je danas EU da odbaci rezultate "lažnih" predsjedničkih izbora od 9. avgusta koji su omogućili Aleksandru Lukašenku šesti mandat na čelu države.

"Pozivam vas da ne priznate te lažne izbore. Lukašenko je izgubio svaki legitimitet u očima našeg naroda i svijeta", izjavila je Tihanovska u video poruci Savjetu Evrope koja je emitovana na Jutjubu.

Tihanovska je navela da "izbori od 9. avgusta nijesu bili ni pošteni ni transparentni" i da su "rezultati falsifikovani", a da su "ljudi, koji su išli da brane svoje glasove na ulicama svojih gradova širom Bjelorusije, brutalno prebijani, zatvarani i mučeni".

"To se događa i sada, usred Evrope", poručila je Tihanovska, prenosi Beta.

Bjelorusija je tema današnjeg vanrednog samita EU na kojem će da bude riječi o proširenju sankcija na bjeloruske zvaničnike nakon što je u petak odobreno sankcionisanje represije poslije spornih predsjedničkih izbora.

Tihanovska koja se 11. avgusta sklonila u Litvaniju, u poruci je takođe rekla da je cilj formiranja opozicionog Prelaznog savjeta da se olakša miran prenos vlasti putem dijaloga.

"On će odmah raspisati nove, fer i demokratske predsjedničke izbore pod međunarodnim nadzorom", rekla je ona.

Lukašenko je juče optužio opoziciju da pokušava da se "dokopa vlasti" i zaprijetio da će "ohladiti neke glave".

Lukašenko je, prema zvaničnim rezultatima, osvojio 80 odsto glasova, a Tihanovska 10 odsto. Na izborima nije bilo posmatrača OEBS-a pošto bjeloruske vlasti nijesu na vrijeme uputile poziv.

Od spornih izbora, sve je veći pritisak na Lukašenka koji je na vlasti od 1994. On se suočava sa svakodnevnim demonstracijama i talasom štrajkova u oblasti industrije koja je od vitalnog značaja za privredu Bjelorusije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.